28 / 04 / 2024

Vade farkı düştü konutta kampanyalar başladı!

Vade farkı düştü konutta kampanyalar başladı!

Bankaların konut kredisi faizlerini düşürmesi şirketleri yeniden cazip ödeme fırsatı sunan kampanyalara yönlendirdi. Uzun vade, düşük vade farkı ve cazip kampanyalar, konut satışlarını yükseltti.



Son dönemde gayrimenkulde yeniden canlanma yaşandı. Kamu bankaları faizlerini yüzde 0,99’a düşürürken, özel bankalar da oranlarını aşağıya çekiyor. Yeni Şafak'tan Mine Acar'ın haberine göre; henüz özel bankalarda yüzde 1’in altı pek görünmese de Merkez Bankası’nın gösterge faizlerini düşürmesi özel bankalarda konut kredi faizlerini yüzde 1,36’lardan yüzde 1,10’lara kadar çekti. Vadenin 10 yıldan 15 yıla çıkması ve vade farkının da düşmesine bir de firmaların ödemeyi kolaylaştıran kampanyaları eklenince vatandaş ötelediği evi almak için hareketlendi. Eylül'de Türkiye genelinde 146 bin 903 konut satışı gerçekleşti.

MARKALI KONUTLARDA SENETLİ SATIŞ AZALDI

Satışı gerçekleşen konutların ödeme şeklinde ise kredili ödeme kaleminde artması. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410,2 oranında artarak 57 bin 811 olarak açıklandı. Diğer konut satışları da Türkiye'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,2 oranında düşerek 89 bin 92'e geriledi. Markalı konut projelerinde de benzer bir tablo gözlendi. Eylül ayında peşinat kullanımının yüzde 59, banka kredisi kullanımının yüzde 19 ve senet kullanım oranının yüzde 22 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Ağustos ayında peşinat kullanımı yüzde 41, senet kullanımı yüzde 44, banka kredisi kullanımı ise yüzde 15 oranında oldu.

KAMPANYALAR SÜRECİ DESTEKLEDİ

Gayrimenkul geliştiriciler, konut alıcısının canlandığı bu dönemde bankalar tarafından sunulan oranları daha da aşağı çeken kampanyaya başladı. Kampanyadan firmaların faiz oranlarına katkı verip oranları 0.69’a kadar düşürmeleri dikkat çekiyor. Türkiye Finans Bankası konut sahibi olmak isteyen müşterileri için yeni bir konut finansmanı kampanya düzenledi. Kampanya kapsamında Türkiye Finans müşterilerine 120 aya kadar yüzde 0,75 kar oranı fırsatı sunuyor. Banka gayrimenkulleri ve anlaşmalı toplu konut firmalarından alınan konutlar için geçerli olacak kampanya, 31 Aralık 2019 tarihine kadar devam edecek.

40 GÜN 40 GECE

Teknik Yapı ise kampanyaya başlayacağı açıklandı. Firma ‘40 Gün 40 Gece Komşuluk Festivali’ne başladı. 40 gün boyunca sürecek söz konusu kampanyada her konut satışında yüzde 25 indirim fırsatı sunuluyor. Teknik Yapı, 180 aya uzattığı vadelerde ise yüzde 0.79 vade farkı bulunuyor. Sıfır peşinat da konut alıcısına sunulan bir diğer kolaylık oluyor.

7 BİN 500 EVİ TESLİM EDECEK

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, gelecek 1,5 yılda yaklaşık 7 bin 500 konut ve iş yerini teslim edeceklerini kaydetti. Firma, alımı kolaylaştırmak için yeni bir kampanyaya başladı. Tüm projelerinde geçerli olacağı açıklanan kampanya ekim ayı boyunca sürecek. Ev sahibi olmak isteyenler ‘sadece taksitle’ ev sahibi olma imkanına sahip olacak. Kampanyadan öncelikle yüzde 15 indirim bulunurken, daha sonra ev tutarının yüzde 50’lik kısmı için 180 ayda 0,69 vade ile banka kredisi kullanma imkanı sunuluyor. Kalan yüzde 50’lik kısım içinse Sur Yapı bünyesinde 120 ayda 0,69 vade ile sabit taksitlerle ödeme fırsatı bulunuyor.

EN ÇOK 1+1 VE 3+1 KONUT ALINDI

Konut satın alanların ağırlıklı tercih ettiği daireler ise 1+1 ve 3+1 oldu. Eylül ayında Ağustos ayına göre 1+1 konut tipinde yüzde 0,48 oranında arttı, 2+1 konut tipinde yüzde 0,73 oranında düşerek, 3+1 konut tipinde yüzde 0,53 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0,67 oranında nominal azalıyor. GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, eylül ayı stok erime hızının da, son bir yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Yetgin, “Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı yükselmeye devam edecektir” şeklinde konuştu.

FARKI ŞİRKETLER ÜSTLENİYOR

Ziyaret sırasında hazır örnek daireleri satışa çıkaran MESA Cadde projesinde ev sahibi olmak isteyenlere 180 ay yüzde 0,79 faizle ödeme seçeneği sunuluyor. MESA, Aslan Yapı ve CABA tarafından Maltepe’de hayata geçirilen projede dairelerin Aralık 2020’de teslim edilmesi amaçlanıyor. Tahincioğlu, Nidapark Küçükyalı ve Nidapark İstinye projelerinde 180 ay vade, 0,79 faiz oranı ile yatırımcılara ödeme fırsatı sunuluyor. Kampanyanın ekim ayı sonuna kadar geçerli olması amaçlanıyor. DAP Yapı’nın Validebağ Konakları’nda da yüzde 10 KDV indiriminin yanı sıra yüzde 0.99 faiz oranıyla 180 ay vade imkanı bulunuyor.


Geri Dön