03 / 05 / 2024

Vadi Park Evleri sakinleri mağdur mu oldu?

Vadi Park Evleri sakinleri mağdur mu oldu?

Bin bir güçlükle biriktirdikleri paralar ve banka kredileri ile ev sahibi olan Vadi Park Sakinleri, aldıkları evlerde müteahhit firma tarafından mağdur edildiklerini iddia etti. Site sakinleri, vali ve belediye başkanlarından yardım istedi.



Bin bir güçlükle biriktirdikleri paralar ve banka kredileri ile ev sahibi olan Vadi Park Sakinleri, aldıkları evlerde müteahhit firma tarafından mağdur edildiklerini iddia etti. Site sakinleri, vali ve belediye başkanlarından yardım istedi


Uğur Ay İnşaat Nakliyat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Kartepe İlçesi Hacı Mustafa Mahallesi Nazım Demirci Caddesi üzerinde inşa edilen Vadi Park Sitesi’nden ev satın alan vatandaşlar mağdur edildiklerini belirterek eylem yaptı. 140 ailenin mağdur edildiği sitede vatandaşların kimisi uzun yıllar çalışarak biriktirdikleri peşin paraları vererek, kimisi eşinden dostundan aldığının üzerine banka kredisi kullanarak bitmiş veya kaba inşaat halinde iken ev aldı. 2 ayrı etaptan oluşan 12 bloklu işyerleri ile birlikte 143 dairelik projede zaman zaman aksamalar yaşandı ancak kat malikleri firma sahibine ve firmanın daha önceki yaptığı işlerdeki referanslarına güvendiklerinden, bir an olsun mağdur olacaklarını düşünmedi.

 

ELEKTRİKLERİ AÇTIRAMADILAR

İnternet sitesinde daha önce yaptığı projeler ve referansları ile insanlara büyük güven veren Uğur Ay İnşaat Firması kısa sürede ilk etabı bitirdi. 2014 Mayıs ayında ilk dairelerin satışını gerçekleştirdi. Projeden daire alanlar temmuz ayından itibaren dairelerine taşınmaya başladı. Kat malikleri doğalgaz ve su aboneliklerini açtırdı. Ancak elektrik için gittiklerinde binalar tamamlanmadığı için abonelik verilemeyeceği söylendi. İnşaat firması site bitene kadar şantiye elektriği kullanılacağını ve her ay elektrik saatlerinden kullanılan tüketim miktarının dairelere bildirileceğini söyledi. Aylarca daire sahipleri bu şekilde şirketin belirlediği rakamları ödedi.  Ancak binaların tamamı bittiğinde, inşaat firmasından yetkililer bir anda ortadan kaybolmaya başladı. Sadece ay sonunda elektrik faturalarını kapılara yapıştırıp inşaat ofisinde elektrik ödemelerini aldılar.

 

DAİRELER İPOTEKLİ ÇIKTI

İnşaat firmasının sürekli olarak “Eksiklikleri gidereceğiz, iskânı alacağız” diyen yetkilileri bir süre sonra ortadan kaybolmaya başladı. Firma yetkililerinin kaybolma nedenleri ise 2015 Haziran ayında ortaya çıktı. Firma sahibi iddialara göre, bir elektrik firmasına ortak oldu. Ortak olduğu firma sıkışınca inşaat gelirleri dâhil olmak üzere bütün parasını elektrik firmasına yatırarak zor duruma düştü. Bu zor durumdan kurtulmak için peşin para vererek daire alanlara tapularını toplu tören ile vereceklerini söyledi. Ancak dairelerine geçenler bir süre sonra tapularını alamadığı gibi bankadan gelen dairelerinin ipotekli olduğu ve 25 ile 30 bin lira arasında para ödemedikleri takdirde dairelerinin elinden gideceğini öğrendi. Aldıkları daireleri kurtarmak için çaresiz aldıkları dairelere ekstra 25 ile 30 bin lira daha para ödeyen 38 daire sahibi ve onların tapularını alması ile birlikte iskân umudu ile bekleyen diğer kat malikleri firmanın sahibi Muammer Ay’ın yeğeni olan Aydın Yıldırımer’den gelen haberle tekrar yıkıldı.




İSKÂN ALAMAYIP ŞOK OLDULAR

Uğur Ay İnşaat  firması site içerisinde yaptığı süs havuzlarını yarım bıraktı. Çevre düzenlemelerini ve bina içerisinde yaşanan sorunları çözüme kavuşturmadı.  Satış sözleşmesinde bulunan çevre güvenlik sistemlerini yapmadı. Taahhütname de yer almasına karşın iskânı almadı.  Ayrıca A ve B blokları katalogdan farklı yaparak site dışına itti. Bunlar yetmezmiş gibi Uğur Ay inşaatın satış sorumlusu Aydın Yıldırımer sitede ikamet edenleri Haziran’ın ilk haftası toplayarak firmalarının iflas ettiğini ve artık siteye tek çivi bile çakamayacaklarını ifade ederek “ Kendi aranızda site yönetimini oluşturup iskânlarınızı almaya çalışın” dedi. Her şeye rağmen aldıkları evlerin iskân bedellerini ödeyerek almak, en azından bu mağduriyetten kurtularak elektrik aboneliklerini kavuşmak isteyen site sakinleri, belediyeye gittiklerinde bir kez daha şok oldu. Belediye 143 kat malikinin bir araya gelerek firmanın site yapım işinden doğan yaklaşık 500 bin liralık SGK prim borcunu ve 160 bin lira olan yapı denetim borcunu ödedikten sonra ve daire başına düşen iskân bedellerini ödeyerek iskânlarını alabileceği yanıtını aldı.



KANUNDAN FAYDALANAMAZSINIZ DENİLDİ

Sitede satıldığı söylenen pek çok dairenin boş olması, dairelerin bazı şahıs veya firmalara toplu olarak satılması, sitede ikamet eden 80 kişiden 20’ye yakınının kiracı olması nedeniyle zaten çözümün görüşülmesi için istenilen sayıya bir türlü ulaşılamadı. Toplanabilen kat malikleri kendi imkânları ile bazı yetkililere ulaştı. Kanunlarda kendilerinin yararına olan ve 2009’da değişen 3154 sayılı imar kanunun 28. maddesinde yer alan ve bu tür durumlarda “Yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarece durum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir”  ifadesi ile mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Ancak ilgili belediyelerce verilen görüşte evlerin satışı olmuş olsa bile bu maddede adı geçen yapı sahibinin yapı ruhsatında geçen ve aynı zamanda yapının müteahhidi olan Uğur Ay İnşaat olduğu, bu nedenle ilgili kanunun maddesinden kat maliklerinin yararlanamayacağı söylendi.

 

FİRMA İŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Güzel hayaller kurarak aldıkları evlerde bir türlü rahat edemeyen site sakinleri bir yandan firma üzerinden aldıkları elektrik hizmetinin her an kesilebileceğinden korkuyor, diğer yandan iskân sorunu ve diğer site sorunları ile boğuşmaktan psikolojileri bozuluyor. Son 1 ay içinde aldıkları haberler ile site sakinleri 4 kez toplandı. Yapılan son toplantıda bir araya gelebilen yaklaşık 60 site sakini, ortak bir açıklamada bulundu. Mağduriyet üzerine mağduriyet yaşadıklarını, kendilerine ev satan firma yetkililerinin akrabaları üzerine kurmuş olduğu inşaat şirketi ile Sanayi Mahallesi’nde işlerine devam ettiğini, iflasını resmi olarak vermeyerek üzerindeki daireleri ve diğer gayrimenkulleri başka şahıs ve kurumlara geçirdiğini ve hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam ettiğini öne sürdü.

 

YÖNETİCİLERDEN YARDIM İSTİYORUZ

Çaresizlik içinde olduklarını ifade eden site sakinleri  “Biz bin bir güçlükle ev sahibi olduk. Mağduriyet üzerine mağduriyet yaşadık. Bazı binalarımızda işçilik hataları nedeniyle merpen boşluklarındaki tavan alçıları çöküyor. Bazı dairelerin içerisinde tesisat bozuklukları var. Site güvenliği ve daha birçok şey yapılmadı. Ancak firma sahibi ve onunla birlikte çalışan firmalar, bizi mağdur bir halde bıraktı. Şimdi ise bizden firmanın borçlarını ödememiz isteniyor. Kanun var deniyor. Biz bu evleri alırken SGK borcu olduğu söylense, iskân alınmadığı ifade edilse, firmanın borçları ve ipotekleri olduğu söylense almazdık. Bunun denetimleri olmuş olsa bu duruma düşmezdik. Şu an ödediğimiz kredi borçları ve aldığımız maaşlar ile hayatımızı sürdürüyoruz. Firmanın borçlarını nasıl ödeyelim. Valilikten ve belediyelerden yardım talep ediyoruz” dedi.



Kocaeli Manşet


Geri Dön