15 / 05 / 2024

Vahit Yıldırım: Tataristan’a OSB kuracağız!

Vahit Yıldırım: Tataristan’a OSB kuracağız!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Başkanı Vahit Yıldırım, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın başkenti Kazan'da GOSB adıyla karma bir organize sanayi bölgesi (OSB) kuracaklarını söyledi.




Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Başkanı Vahit Yıldırım, Rusya'ya bağlı Tataristan'ın başkenti Kazan'da GOSB adıyla karma bir organize sanayi bölgesi (OSB) kuracaklarını söyledi. Şirketlere tahsis edilen arsa gelirlerinin yüzde 75'i ülkeye, yüzde 25'i GOSB'a aktarılacağını belirten Yıldırım, “GOSB'un para kazanmasından ziyade esas amaç, Türk firmalarının Rusya'ya girmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.

ÖN PROTOKOL İMZALANDI

Yıldırım, Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov'un talebi üzerine başkent Kazan'da GOSB'un bir modelini kurmaya yönelik görüşme yaptıklarını bildirdi. Konuya ilişkin heyetler arasında görüşmelerin tamamlandığını ve ön protokolün imzalandığını aktardı. Yıldırım, söz konusu anlaşmayı Ankara'da Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ile Ekonomi Bakanı Zeybekci şahitliğinde imzaladıklarına değinerek, Kazan'da kurulacak OSB'nin başarılı olmasının, ancak Türkiye'deki OSB mevzuatıyla mümkün olabileceğini vurguladı.

KİRA GELİRLERİNİN % 25'İ TÜRKİYE'NİN

Türkiye'nin ekonomi alanında önemli 4-5 başarı hikayesinden birinin OSB'ler olduğunu ifade eden Yıldırım, "Başkent Kazan'da GOSB adıyla karma bir OSB kuracağız. Buna yönelik çalışmaları biz yapacağız. Altyapı ve üst yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından şirketlere tahsis edilen arsa gelirlerinin yüzde 75'i ülkeye, yüzde 25'i GOSB'a aktarılacak. GOSB'nin para kazanmasından ziyade esas amaç Türk firmaların Tataristan üzerinden Rusya'ya girmesini güvenli yatırım ile üretim yapmasını sağlamak. Bu bölgenin inşasından para kazanmak önceliğimiz değil. Gebze OSB 7,5 milyon metrekarelik alana sahipken, Kazan'daki GOSB 2,5 milyon metrekareye kurulacak. GOSB var oldukça satılan ve kiralanan arsalardan Türkiye'deki GOSB'un kasasına para girecek” diye konuştu.



2 MİLYAR DOLARLIK İNŞAAT İŞİ VAR

Türkiye'de 300 OSB bulunduğunu ancak GOSB'un tek başına ihracatın yüzde 4,5'ine tekabül eden 6,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: “Ocak ayı sonuna kadar anlaşmayı imzalamış oluruz. 30 Haziran 2017'de inşaat başlayacak. İhaleyi yüzde 100'ünü Türk şirketleri alabilir. İlk etapta 100 milyon dolarlık bir yatırım yapılacak. Fabrikaların kurulma aşamasında da 2 milyar dolarlık bir inşaat yatırımı var.” Yıldırım, 2020'ye kadar yurt dışında 5 ülkede OSB kurmayı hedeflediklerinin altını çizerek, “Şu anda İran, İtalya, Kazakistan, Fas ve Cezayir ile görüşüyoruz" dedi.



Yeni Şafak



Geri Dön