30 / 04 / 2024

Vakıfbank 9 milyarlık kira sertifikası ihraç edecek!

Vakıfbank 9 milyarlık kira sertifikası ihraç edecek!

Hükümet, Körfez ülkelerinden yatırım çekmek için önemli bir adım atıyor. Vakıfbank’ın yüzde 58.4 oranındaki Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait A ve B grubu hisseleri, Hazine’ye devredilecek. Karşılığında yaklaşık 9 milyar liraya kadar 5 farklı vadeli kira sertifikası ihraç edilecek.



Resmi Gazete’de dün yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Vakıfbank hisselerinden “diğer mülhak vakıflar”a ait olanların dışında kalan, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından temsil edilen A ve B grubu hisselerin tamamı için üç ayrı firmaya değerleme yaptırılacak.

 

Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; hazırlanacak üç ayrı rapordaki değerlerin ortalaması üzerinden hisseler için fiyat belirlenecek. Hisseler, bu fiyat üzerinden Hazine’ye devredilecek.Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek devir bedeli karşılığında, Hazine tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, eşit tutarda 5 farklı vadeli kira sertifikası ihraç edilecek.

 

İhraç edilecek kira sertifikalarından ilki 2 ay, diğer 4 sertifika ise ilk kira sertifikasının itfa tarihini izleyen sırasıyla 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve 4 yıl vadeli olacak.

 

DEĞERİ 15.8 MİLYAR TL
Vakıfbank’m hisselerinin yüzde 25’i Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Cuma günü hisseler 6.34 liradan haftayı kapattı. Bu fiyat üzerinden Vakıfbank’m piyasa değeri 15 milyar 850 milyon liraya ulaşıyor. Hisseleri halka açık şirketlerde yapılan bu tür hisse devirlerinde son 3 ay, 6 ay gibi dönemdeki ortalama fiyat da esas alınabiliyor. O durumda farklı bir piyasa değeri ortaya çıkabilecek.

 

Vakıfbank’ın hisselerinin yüzde 58.4’lük kısmı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından temsil ediliyor Cuma günkü 15.8 milyar liralık piyasa fiyatı dikkate alındığında, Hazine Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne yaklaşık 9 milyar liralık kira sertifikası ihraç edecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bu sertifikayı Körfez ülkeler başta olmak üzere yurtiçinde ve yurtdışında satabilecek. Borsadaki küçük yatırımcıya çağr. yapılıp yapılmayacağın ise KHK’da yer verilmedi. 


Geri Dön