25 / 11 / 2024

Vakıflar, kayıtlarda olmayan 26 bin mülk ortaya çıkardı

Vakıflar, kayıtlarda olmayan 26 bin mülk ortaya çıkardı

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, kadar kadar kayıtlarda olmayan 26 bine yakın mülkün ortaya çıkardıklarını söyledi




Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, karanlığa gömülmüş, yok olmaya yüz tutmuş vakıf belgelerini incelediklerini belirterek, "Bu çalışma sonucunda 20 milyon belgeyi bilgisayar ortamına aktardık" dedi.

Beyazıt, TBMM Tören Salonunda düzenlenen Vakıflar Haftası Açılış Programında yaptığı konuşmada, vakıfların bir hastane, bir kervansaray ya da bir sebil olarak insanların en zor anlarında imdadına yetiştiğini söyledi.

İstanbul'un vakıf medeniyetinde ön plana çıktığına dikkati çeken Beyazıt, Vakıflar Haftası'nın, bu yıl "2010 Vakıf Medeniyeti-İstanbul" temasıyla düzenlendiğini anımsattı.

Bu temanın seçilmesindeki amacın, İstanbul'un "Avrupa Kültür Başkenti" misyonuna katkı sunmak olduğunu ifade eden Beyazıt, kentte çok yoğun bir restorasyon çalışması yapıldığını anlattı. İstanbul'daki restorasyon çalışmasının maliyetinin ülkede 1 yıl içerisinde yapılan çalışmaların tümünün maliyetine eşit olduğunu belirten Beyazıt, ayrıca kentte 2 üniversite kurmak için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Beyazıt, üniversitelerin kuruluşuna ilişkin resmi çalışmaların tamamlandığını ifade etti.

Göreve geldiklerinde kurumda uzman personel sıkıntısı yaşandığını belirten Beyazıt, bu açığı kapattıklarını ve tarihi eserlerin envantere yazılmasına ilişkin yeni bir çalışma başlattıklarını anlattı.

Kurumun gayrimenkullerinin belirlenmesi amacıyla ciddi bir çalışma yürüttüklerini de ifade eden Beyazıt, bugüne kadar kayıtlarda olmayan 26 bine yakın mülkün ortaya çıkardıklarını söyledi. Beyazıt, "Karanlığa gömülmüş, yok olmaya yüz tutmuş vakıf belgelerini de inceliyoruz. Bu çalışmanın sonucunda 20 milyon belgeyi bilgisayar ortamına aktardık" diye konuştu.

Beyazıt, birçok ilde müzeler açtıklarını, bu yıl 13 müze daha kurmayı planladıklarını belirterek, "Böylece hazinelerimizi asıl sahipleri olan millet ile buluşturacağız" dedi.

Yurt dışına çıkarılan tarihi eserlerin takibi için genel müdürlük bünyesinde Kaçakçılıkla Mücadele Birimi kurduklarını açıklayan Beyazıt, şöyle konuştu: "Dünyanın dört bir yanından yurt dışına çıkarılmış tarihi hazinelerimizi bulup bedelsiz olarak getiriyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü bunların yanında daha birçok çalışma yürütüyor. Her gün 80 bin ailenin kapısına kuru gıda paketi bırakıyoruz. Yoksullara, kimsesizlere maaş veriyoruz, aralarında şehit çocuklarının da bulunduğu 10 bin çocuğumuza karşılıksız burs veriyoruz."

Vakıflar Kanunu'na da değinen Beyazıt, yeni kanunun uygulamada karşılaşılan birçok sıkıntının aşılmasında yardımcı olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Beyazıt'ın vakıf  medeniyetine ilişkin geniş bir şekilde bilgi verdiğini belirterek, toplantıya katılanlara teşekkür etti.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de toplantıda bir konuşma yapmasının planladığını anımsatan Arınç, "Ama bildiğiniz gibi Anayasa görüşmeleri devam ediyor. Çalışmalar başlayacak tüm milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bu çalışmalara katılacağız. Zamanı iyi değerlendirelim. Sayın TBMM Başkanımızın selamlarını ve sevgilerini iletiyorum" dedi.

Toplantıda, vakıf medeniyeti ve genel müdürlüğün çalışmaların anlatıldığı sinevizyon gösterisi yapıldı.
AA


Geri Dön