22 / 07 / 2024

Vakko Moda Merkezi depreme dayanıklı özel bir camla kaplı

Vakko Moda Merkezi depreme dayanıklı özel bir camla kaplı

Bir ilke imza atarak mimarlık alanında uluslararası ses getiren Vakko, Moda Merkezi'ni açtı




Türk moda sektörünün öncüsü Vakko, bir ilke imza atarak mimarlık alanında uluslararası ses getiren Vakko Moda Merkezi'ni açtı. Nakkaştepe'de, iki yıl süren yapım aşamasından sonra sanat ve moda merkezine dönüşen bina, 12 bin 500 metrekarelik bir alana yayılmış durumda.

Mekanın iç dekorasyon danışmanlığı ise tasarım kuruluşu Autobana ait. Moda, sanat ve ileri yapı teknolojisinin buluşma adresi olan Vakko Moda Merkezi ile İstanbul'un gözde yapılarına bir yenisini eklemekten duyduğu mutluluğu dile getiren Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko "Yaptığımız kapsamlı araştırmalarla, dünyanın en ünlü mimarlık firmalan arasında zorlu bir eleme süreci yürüttük. Bu sürecin sonunda ise, dünya çapında sıra dışı işlere imza atmış New Yorklu Rex'le çalışma kararını verdik. Biz hayal ettik, onlar hayat verdi ve ortaya, sadece bizi değil ülkemizi de gururlandıracak bir eser çıktı.

Mimarlar ve tasarımcılar şimdiden bu yapıyı İstanbul'da gözde bir destinasyon merkezi olarak görmeye başladı. Bu yapının dünya mimari çevreleri ve meslek yayınlarında daha bugünden yarattığı yankının artarak devam edeceğine ve İstanbul'un tanıtımına da katkıda bulunacağına inanıyoruz" diyor. Yönetim birimleri ve yaratıcı kadro ofislerinin yanı sıra showroomlar, Vitali Hakko Sanat Kütüphanesi, oditoryum, galeri ve müzeden oluşan Sanat Merkezi'nin yer aldığı yapı, yine bir Vakko kuruluşu olan Power Media Centerla da organik bir bütünlük oluşturuyor.

"Bizim için gerçek bir meydan okumaydı!"

Vakko Moda Merkezi'nin kendileri için bir meydan okuma anlamına geldiğini ifade eden Rex Mimarlık Ofisi Başkanı Joshua Prince-Ramus, "Temel felsefemiz, daha önce hiç yapmadığımız işleri yapmak... Vakko Moda Merkezi bizim için gerçek bir meydan okumaydı... Hem birçok farklı program kombinasyonlan gerektirdiği hem de mevcut bir temeli yeniden kullanmak açısından." Zorlu bir çalışma sonucu ortaya çıkarılan yapının merkezinden yükselen shovvcase, sayısız kuruluma olanak tanıyan camla kaplı çelik kutuların istifiyle tepeden tabana bir sirkülasyon yaratıyor. Görüntünün ayna ve camların etkisiyle katlanıp kırılarak çoğaldığı showcase'de bir illüzyon etkisi var. Power Group ise akustik ve ışık kontrollü alanlanyla ana yapıya organik olarak bağlanarak geleceğin mimarisine güzel bir örnek...

Ultra ince camları ile süper dayanıklı bina

Vakko Moda Merkezi yangına, depreme ve suya dayanıklı özel bir camla kaplı. 172 panelden oluşan direnci artırılmış ultra ince cam, 855 metrekarelik bir alanda uygulanmış. Bina, gece bakıldığı zaman orta alanın etrafını çevreleyen ve kare olmasına rağmen dairesel bir görüntü veren kat yapılarına sahip. 1300 metrekarelik şeffaf ofis alanına sahip olan binada, toplam 200 kişinin çalışabileceği 56 oda var. Yapının içerisinde kullanılan çelik miktan ise 400 ton. îç ve dış yapısına olduğu kadar altyapısında da titiz çalışılan yapıda havalandırma, ısıtma gibi alanlar için 12 bin metre boru kullanıldı. 4 radyo istasyonu ve bir de müzik televizyonunun hizmet verdiği Vakko Moda Merkezi için 250 bin metre kablo çekildi.

RmgOfisler:
56 oda, 200 kişi kapasiteli. Ofislerde 172 panel yani 855 metrekare güçlendirilmiş ultra ince cam kullanılmış... Shovvcase: 400 ton çelik kullanılan bu alanda 855 panel, yani 2 bin 318 metrekare ayna vitrin cam bulunuyor. Oditoryum alanı: 180 kişi kapasiteli bu alan 100 metrekare... Ayrıca 150 metrekarelik bir sahneye sahip. Vitali Hakko Kütüphanesi: 30 bin kitabın bulunduğu kütüphanenin büyüklüğü 130 metrekare. Vakko Müzesi: 80 metrekareye yerleştirilmiş olan müze, 700 eser saklama ve sergileme kapasitesinde. Cafe: 200-300 kişilik kafe, 362 metrekarelik bir alan da var.

Vakko Moda Merkezi içinde yer alan müzede 700 eser sergilenebiliyor. Bu eserlerin arasında Bedri Rahmi Eyüboğlu, İlhan Koman, Jale Yılmabasar, Nevzat Yüzbaşıoğlu gibi önemli sanatçıların rölyef, heykel ve seramik çalışmaları da var. Merkezde bulunan Vitali Hakko Sanat Kütüphanesi'nde ise 30 bin kitap bulunuyor.
Vatan


Geri Dön