25 / 06 / 2024

Validebağ Korusu'nda inşaata izin yok: Koruyu betonlaştıracak projenin iptal kararını Danıştay da onadı! 

Validebağ Korusu'nda inşaata izin yok: Koruyu betonlaştıracak projenin iptal kararını Danıştay da onadı! 

İstanbul’un son yeşil alanlarından Validebağ Korusu’nda betonlaşmaya neden olacak “Koru Rehabilitasyon ve Düzenlemesi Yapım İşi” ihalesi için 2021'de mahkemece verilen iptal kararını Danıştay da onadı. İşte ayrıntılar... 



Üsküdar Belediyesi’nin AK Parti'de olduğu dönemde, 2021 senesinde “Koru Rehabilitasyon ve Düzenlemesi Yapım İşi” ihalesi gerçekleştirilmişti. Rehabilitasyon projesi kapsamında Validebağ Korusu’nun inşaata açılacağı gerekçesiyle ihalenin iptali için dava açılmıştı. 

İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından da açılan dava kapsamında 2021'de iptal kararı verilmişti. Söz konusu karar, dönemin Üsküdar Belediye yönetimi tarafından temyiz edildi.

Validebağ Korusu nda inşaata izin yok: Koruyu betonlaştıracak projenin iptal kararını Danıştay da onadı! 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Danıştay, temyiz talebini reddetti ve 11. İdare Mahkemesi’nin iptal kararını onadı. Karar 4 Nisan 2024'te oy birliği ile verildi. 

Kararı açıklayan davanın avukatı Onur Cingil, konuya ilişkin açıklamasında Validebağ Korusu'nu talana açan ihaleyi iptal eden, bu güzel doğal alanın koru olarak kalmasını sağlayan kararın Danıştay tarafından da onandığına, kararın kesinleştiğine dikkat çekti. 

Onur Cingil, söz konusu açıklamasında, "Üsküdar Belediyesi'nin AKP'li eski yönetimi tarafından gerçekleştirilen ihale ile koruda 500 araçlık otopark, metrelerce yol ve yapılar yapılacak, koruya beton girecek, doğal yaşama son verilecekti. Bu ihalenin iptaline ilişkin karar Danıştay tarafından da onandı. 360 dönümlük cennet bir alan, 1. Derece Doğal Sit Alanı, geleceğimize, canlılara, insanlara, Üsküdarlılara kaldı" ifadelerini kullandı ve koruya ‘moloz’ dökenler değil, çeyrek asırdır emek verenlerin kazandığına, Validebağ'ın koru olarak kaldığına vurgu yaptı. 

1. derece doğal sit koruması altında olmasına karşın senelerdir  tehdit altında olan Üsküdar'daki Validebağ Korusu için 2021 senesinde onaylanan koruma amaçlı imar planları da yargı tarafından daha önce iptal edilmişti.

Validebağ Korusu nda inşaata izin yok: Koruyu betonlaştıracak projenin iptal kararını Danıştay da onadı! 

NELER OLMUŞTU?

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında gündeme gelen bir haberde İstanbul'un Üsküdar ilçesinde yer alan Validebağ Korusu'nu yapılaşmaya açmaya ilişkin "Millet Bahçesi" projesine yönelik imar planlarının iptal edilmesi kararının İstinaf Mahkemesi'nce onandığı belirtilmişti. 

Avukat Onur Cingil kararı istinaf mahkesenin onama kararını sosyal medya hesabından açıklamıştı ve "Başından beri söyledik. 'Validebağ, korudur koru kalacak' dedik. 'Validebağ, bahçe değil korudur' dedik. Millet Bahçesi Projesi'ne ilişkin olarak açtığımız davada iptal kararı istinaf mahkemesinin kararı ile kesinleşti. Tüm Üsküdarlılara, ülkemizin her köşesine hayırlı olmasını dilerim" ifadelerine yer vermişti. 

TOKİ İstanbul 250 bin konut projelerinde son durum ne?  TOKİ az önce resmen açıkladı!

Konut piyasasında hala balon var: Satılıklarda fiyat düşmüyor!

Araç alırken bir araba parası devlete vergi ödeniyordu, şimdi ev alırken de aynısı olacak!


Geri Dön