Validebağ'a millet bahçesi yapılmasına itiraz!
Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun millet bahçesi yapılmasına itiraz geldi. Validebağ Gönüllüleri’nden olan Şengül Kılıç: "Koru en doğal haliyle korunsun. Koruda tek çivi çakıldığı anda ekolojik denge bozulacak. Bu halka değil ranta açmak olur" dedi.
İstanbul Üsküdar’da yeşil alan olarak kullanılan Validebağ Korusu’na millet bahçesi yapılmasına itiraz geldi. Birgün gazetesinden Mehmet Ali Aydoğan'ın haberine göre, yaşam savunucuları, çeşitli endemik türlerin de yer aldığı korunun doğal haliyle korunmasını istedi. Validebağ Korusu’nun korunmasını isteyen isimlerden Validebağ Gönüllüsü Şengül Kılıç, “Yıllardır burası için her türlü mücadeleyi veriyoruz. tek isteğimiz şehrin geriye kalan az sayıdaki yeşil alanlarından birini korumak” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine getirilen Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Gaziosmanpasa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ile görüştü. Yapılan toplantıda Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nun millet bahçesi haline getirilmesi gündeme geldi. Tepki çeken karar sonrası Validebağ Gönüllüsü Şengül Kılıç BirGün gazetesine konuştu.
Korunun 1. derece sit alanı olduğunu ve tüm kamuoyuna açık olduğunu belirten Kılıç, insanların buraya her gün düzenli olarak koşuya ve hayvanlarını gezdirmeye geldiğini belirtti. Kılıç, koruda bir çok endemik bitki türü, çalı, ağaç olduğunu ve çalılıkların altında yaşayan börtü böceğin, her türlü hayvanın koruda barındığını dile getirdi.
Bitki yapısı değişmesin
Bitki örtüsünün değişmesini istemediğini aktaran yaşam savunucusu Kılıç, bölgede her yerde bulunmayan bitkilerin, birçok çeşit kuşun olduğunu ve çimlerin, otların dahi biçilmesini istemediklerini dile getirdi. Kılıç, “Doğal yapının bozulmaması açısından 1999’da 1. Derece SİT alanı ilanı ettirdik. Ancak ondan sonra SİT alanı ilan ettirmeden önce de sürekli orada bir takım şeyler yapılmak isteniyordu. Yıllarca, defalarca orada bir takım dönüşümler yapılmak istendi. Çadır kurulmak istendi. Çadır yapılması için müteahhitler paraları ödendi deyip malzeme getirdiler” edi.
Mücadelemizi sürdüreceğiz
Büyük bir mücadele ve imza kampanyaları ile taşların, otların, malzemelerin kaldırılması için koruma kurullarına defalarca dilekçe verdiklerini dile getiren Kılıç, ancak bu şekilde müteahhitlerin getirdiği malzemeleri geri gönderebildiklerini söyledi. Kaymakamlığa ve belediyeye defalarca dilekçe verdiklerini ve Hilmi Türkmen’in de imzasının bulunduğunu belirten Kılıç, ‘‘Çadır kurulmasını istemediğimiz için başlattığımız imza kampanyasında şimdiki belediye başkanı Hilmi Türkmen’in de imzası var’’ diye konuştu.