03 / 05 / 2024

Validebağ'da hukuk iptal!

Validebağ'da hukuk iptal!

Cami inşaatının sürdüğü parsel bir anda mahkeme kararındaki parsel oluverdi ve bugüne dek sessizliğini koruyan İBB Başkanı Kadir Topbaş, cami inşaatının önünde hiçbir engel kalmadığını açıkladı.



Validebağ Korusu'nun komşu parselinde başlayan kaçak cami inşaatını durduran mahkeme kararını "o parsel bu parsel değil" diyerek uygulamayan AKP'li yetkililer karar kaldırılınca çark etti. Cami inşaatının sürdüğü parsel bir anda mahkeme kararındaki parsel oluverdi ve bugüne dek sessizliğini koruyan İBB Başkanı Kadir Topbaş, cami inşaatının önünde hiçbir engel kalmadığını açıkladı. Oysa Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e göre zaten inşaatın önünde engel yoktu. 

Her şey 2 yıl önce Altunizade Mahallesi, Validebağ Korusu güneyi, 165 pafta, 1313 ada, 178 parsel sayılı taşınmazın güneyindeki tescil dışı yeşil alanın plan tadilatı yapılarak "Dini Tesis Alanı" olarak yapılaşmaya açılması ile başladı. Parselin etrafındaki Çamlıca Konakları ve Ata Konakları'nda yaşayanlar toplu halde ve tek tek toplam 5 dava açarak planın iptalini istediler. 2 yılda tabii ki davalar sonuçlanmadı ancak davacıların lehine bir bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda bölgede yürüme mesafesinde camiler olduğu, ayrıca yönetmeliklere göre 2.500 metrekarenin altında cami inşaatı yapılamayacağı belirtiliyordu. Bu raporun medyada haber olması üzerine Üsküdar Belediyesi hemen harekete geçti ve 15 Ekim günü iş makinelerini parka gönderdi. Site sakinlerinin tepkisi üzerine iş makineleri gitti ancak ilerleyen günlerde de bu girişimler devam etti. 

Hiç uygulanmayan karar Bu sırada site sakinleri inşaatın başlama aşamasına gelmesi nedeniyle imar planlanının yürütmesi talebi ile idare mahkemesine yaptıkları başvuruyu yinelediler. İstanbul 7. İdare Mahkemesi de o sırada herkesi sevindiren ama hiç uygulanmayan yürütmeyi durdurma kararını verdi. 21 Ekim tarihinde telafisi mümkün olmayacak zararlara dikkat çekilerek acilen verilen kararın önce tebliği sorun oldu. Avukat ve site sakinleri kararı bir türlü ilgili makamlar olan İBB ve Üsküdar Belediyesi'ne tebliğ edemedi. Sonunda karar Üsküdar Belediyesi'ne gitmiş olmalı ki başkan Türkmen mahkeme kararının cami inşaatının sürdüğü parselle ilgili olmadığını söyleyerek inşaatı durdurmadı. Dava açıldığında ilgili parselin numarası 178 idi. 

Ama daha önce tescil dışı olan alan imara açıldığı için belediye burada parsel çalışması yaptı ve numara 197 oldu. Uygulamada bu gayet normal bir işlem. Ancak alınan mahkeme kararını uygulamamak için "parsel numarası farklı" savunması yapmak herkesin zekâsıyla alay etmekle eşdeğerdi. Numara değişse de dini tesis alanı ilan edilen parselin haritadaki yeri değişmedi. Ancak bu akıllara ziyan savunma günlerce devam etti. Türkmen elinde planlar ve cami projesi ile "bu parsel o parsel değil" diye açıklamalar yaptı. 

Hukuk nasıl katledildi? 

Bu sırada mahkemeye tekrar başvurularak parsel karışıklığının giderilmesi istendi. Mahkeme de kararının cami inşa edilen parsele ilişkin olduğunu açıkladı. Vatandaşlar bu süreç boyunca, zabıta ve polis şiddetine karşın başlattıkları nöbet eylemini sürdürdü. En son 29 Ekim günü uzlaşmaya varıldığı, belediyenin mahkeme kararını uygulayacağı açıklandı. Ertesi gün de bu kararın; yürütmeyi durdurma kararını kaldıran karar olduğu ortaya çıktı. Mahkeme İBB'nin itirazını değerlendirerek sadece 8 gün sonra kararından döndü. Ve günlerdir cami inşaatı ile hiçbir ilgisi olmadığı savunulan mahkeme kararı kaldırılınca ne hikmetse karar cami inşaatıyla ilgili oluverdi. Biz de bu kısa süre içinde sadece İstanbul'un yeşil alanlarının değil hukukun da nasıl katledildiğine tanıklık etmiş olduk. 


Cumhuriyet


Geri Dön