02 / 05 / 2024

Van depremi Varak Vank Manastırı'nı da vurdu!

Van depremi Varak Vank Manastırı'nı da vurdu!

Vandaki ikinci depremde, Eski Van Şehrinde bulunan Mimar Sinan eserleri arasında yer alan Hüsrevpaşa Camisinin son cemaat mahalli yıkıldı, minaresinde ağır hasar oluştu



Vanda 9 Kasımda meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem kentteki tarihi yapıları da vurdu. Tarihi Van Kalesinin yanındaki Eski Van Şehrinde 1567 yılında Mimar Sinan tarafından projesi hazırlanan Hüsrevpaşa Camisi de depremde hasar gören tarihi yapılar arasında yer alıyor.

Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Şahabettin Öztürk, ikinci Van depreminin kentteki tarihi ve kültürel varlıklarda hasara yol
 açtığını bildirdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılarak bu yıl ibadete açılan Hüsrevpaşa Camisinin son cemaat mahallinin yıkıldığını anlatan Öztürk, caminin minaresinde ise ağır hasar olduğunu söyledi.

Depremin ardından caminin duvarlarında da çatlaklar oluştuğunu dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Caminin yanında bu yıl restore edilen medrese kısmında bir hasar yok. Ancak camiye giriş olan Saray Kapısının arka duvarında yıkılma var. Bu yıl restorasyonuna başlanan Kaya Çelebi Camisinin de son cemaat mahalli ve minaresi ile aynı bölgede bulunan Beylerbeyi Türbesi de tamamen yıkıldı."

YEDİ KİLİSENİN ÖN GİRİŞİ YIKILDI

Vandaki depremler, merkeze bağlı Yukarı Bakraçlı köyündeki Yedi Kilisenin güçsüz durumda bulunan ön giriş kısmının hasar görmesine neden oldu.

Kilisenin bekçisi Mehmet Çoban, depremden hemen sonra kilisenin durumuyla ilgili olarak yetkilileri bilgilendirdiğini söyledi.

Erek Dağının eteklerinde kurulan ve Varak Vank Manastırı olarak adlandırılan kilise, 8. yüzyıldan itibaren inşa edilerek birbirine bağlanan 7 kiliseden oluşuyor.
AA


Geri Dön