29 / 04 / 2024

Van depreminde hasar gören cami ve minareler yıkılacak!

Van depreminde hasar gören cami ve minareler yıkılacak!

Ercişte depremde ağır hasar gören caminin minaresinin evlerinin üzerine düşmesinden korkan depremzedeler çadırlarda yaşıyor. Erciş Kaymakamlığı ve müftülüğü, depremde ağır hasar gören 5 caminin yıkılması için çalışma başlattı



Vanın Erciş ilçesinde depremde ağır hasar gören caminin minaresinin evlerinin üzerine düşmesinden korkan bir grup depremzede çadırlarda yaşıyor.

Ercişte yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremde ağır hasar gören ve minareleri yıkılan camilerin bulunduğu mahallelerde yaşayan depremzedeler, özellikle yıkılan minarelerin, depremde az hasar gören evlerinin üzerine düşmesinden korktuğu için çadırlarda yaşıyor.

Salihiye Mahallesinde bulunan ve depremde bir minaresi yıkılan ağır hasarlı Salihiye camisinin yıkılmasından korktukları için çadırdayaşadıklarını anlatan Ebubekir Çelebi, AA muhabirine, "Caminin çevresindeki evlerde yaşayanlar, korkudan evlerine giremedikleri için çadırlarda yaşıyor. Cami, Van-Ağrı yolunun kenarında ve Allah korusun, hasarlı minare yoldan geçen
 araçlarında üzerine düşebilir. Caminin çevresindeki evlerde 15-16 aile yaşıyor. Evlerimizde hasar olmadığı halde, korkudan çadırlarda yaşıyoruz" diye konuştu.

Cami imamı Yakup Çelebi de ailesinin çadırda yaşadığına söyledi. Ağır hasarlı caminin ibadete kapalı olduğunu, her an çökmesinden korktuklarını belirten Çelebi, "Depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği Yoldaş apartmanları sakinlerinin bir bölümü de buradaki çadırlarda yaşıyorlar" dedi. Caminin yanındaki tek katlı evinin hafif hasar gördüğünü ifade eden Mehmet Zeki Selçuk, minarenin yıkılmasından korktukları için 9 kişilik ailesiyle çadırda yaşadıklarını söyledi.

AĞIR HASARLI 5 CAMİ YIKILACAK

Erciş Kaymakamı Ramazan Fani, AA muhabirine 7.2 büyüklüğünde depremin yaşandığı Ercişte yapılan ön incelemeye göre ağır hasarlı 5 cami olduğunu belirterek, "İlçe müftlüğümüz bir çalışma yapıyor. Ağır hasarlı 5 caminin yıkılması için çalışma başlatıyoruz. Salihiye Mahallesindeki vatandaşlarımızın şikayetleri doğrultusunda, caminin minarelerinin yıkılma işlemi yapılacak. Öncelikle, vatandaşlarımız için tehlike arz eden camilerimizin minarelerini yıkmaya başlayacağız. Ağır hasarlı minareleri elimizdeki mevcut iş makineleri ile yıkamazsak başka iş makineleri talep edeceğiz" dedi.

Camilerin minareleri dışında ağır hasarlı ve acil yıkılması planlanan 19 bina olduğuna da işaret eden Kaymakam Fani, "Biz Afet kanununa göre ağır hasarlı 19 bina sahibine tebligat yapmamız gerekiyor. Binanız ağır hasarlı, binanızı 3 gün içinde yıkın dememiz lazım. Biz ağır hasarlı binaların sahiplerine 3 günlük süre veriyoruz. Bu süre içinde itiraz etmezlerle binaları yıkacağız. İtiraz olursa da 3 gün içinde itirazları değerlendirip, bina sahiplerine bilgi veriyoruz. Binaları hukuki prosedür içinde, tüm hak sahiplerine ulaşarak yıkmamız lazım" diye konuştu.

ERCİŞ'TEKİ HASARLI BİNALAR

İlçedeki ağır hasarlı evlere vatandaşların girmesine izin vermediklerini anlatan Fani, şunları söyledi:

"Ağır hasarlı binaların yıkılması ve enkazların kaldırılmasıyla ilgili olarak Van Valiliği Kriz Merkezi bir ihale yaptı. İlçe merkezindeki ağır hasarlı binaların yıkım işlemi ve enkazların kaldırılması hizmet alımı ile özel sektöre yaptırılacak. Bu süreç hayata geçtikten sonra kamu araçları ile enkaz çalışması yapmayacağız. Bizim ilk tespitimize göre, ilçe genelinde ağır hasarlı oturulamaz durumda olan 191 bina var. Ayrıca, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) hasarlı ve oturulabilir durumda gördüğü 6 bin 400 bina var. Bunlar ön hasar tespiti. Bugün, ilçemize 300 kişilik bir AFAD ekibi gelecek ve ilçedeki binaları inceleyerek kesin hasar tespiti yapacak. Yapılan hasar tespitleri vatandaşlara tebliğ edilecek. Yaklaşık 1 ay süren çalışmaya göre sahiplikleri de belirlenecek"

AA


Geri Dön