29 / 04 / 2024

Van için kentsel dönüşüm yasasının süresi uzatılmalı!

Van için kentsel dönüşüm yasasının süresi uzatılmalı!

2011 depreminde ağır hasarlı binasını yıkan arsa sahiplerinin kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlayan geçici yasanın süresi 6 Nisan 2016 tarihinde doluyor.



 Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan depremlerin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıkan depremzedelerin kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlamak için hazırlanan ve TBMM 'de kabul edilen   kanunun bir yıllık süresi 6 Nisan 2016 tarihinde doluyor. Geçici madde süresi uzatılmadığı takdirde binalarını yapmak isteyen depremzede arsa sahipleri yasadan yararlanamayacakları için büyük mağduriyetler yaşayabilecek. Ayrıca inşaat sektörü de bu durumdan olumsuz etkilenecek.  


"Süre bir yıl daha uzatılsın"

Van Milletvekilleri ve yetkililere seslenen vatandaşlar Van'da deprem sonrası duran inşaat sektörünü teşvik ederek canlandırarak sektöre katkılar sağlayan,  birçok vatandaşın sitesini yeniden yapabilmesine imkan veren kentsel dönüşümle ilgili yasal  sürenin 2016 inşaat sezonu öncesi bir yıl daha uzatılması için girişim başlatılmasını istediler.


"Çalışmalar bugünden başlatılmalı"

TBMM'de kabul edilen önergeyle orta hasarlı ve ağır hasarlı (yıkılmış veya yıkılmamış) bütün bina sahiplerine kentsel dönüşümden yararlanma imkanı sağlayan, Van için ek maddeyle ayrı yasanın çıkarıldığını vurgulayan Van İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut,  6 Nisan 2016 tarihinde sona erecek sürenin uzatılması için gerekli çalışmaların bugünden başlatılması gerektiğine dikkat çekti.


"Süre 6 Nisan 2015 tarihinde dolacak"

Konunun inşaat sektörü ve vatandaşlar açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Kamuran Turgut, "Van'da kentsel dönüşümde yaşanan sorun geçici ek maddeyle çözüme kavuşturulmuştu.  Kentsel dönüşüm yasasının sağladığı avantajlarla ilimizde inşaat sektöründe umut verici oranda canlanma yaşandı. Vatandaşlarımız yıkılan binalarının yerinde konutlarının yapılması için güç birliği yaptı. Ancak  kentsel dönüşümden yararlanma imkanı sağlayan yasanın süresi 6 Nisan 2016 tarihinde dolacak. Sürenin bir yıl daha uzatılmasına ihtiyaç vardır. Bu sürenin uzatılmaması durumunda Van'da binalarını evlerini yapmak isteyen insanlar mağdur olacak, inşaat sektörü olumsuz etkilenecek." dedi.


"Belediyelerden ruhsat almaları gerekiyor"

Kentsel dönüşümden yararlanan vatandaşların binalarını yapmak için girişimlere başladığını vurgulayan Turgut, "Yıkılan binaların kentsel dönüşümden faydalanabilmesi için Nisan ayı sonuna kadar belediyelerden ruhsat almaları gerekiyor. Bundan dolayı bir hareketlilik var. Binaların çoğu site olduğu için hak sahiplerinin bir araya gelerek anlaşması gerekiyor. Ancak bunların bir kısmı kendi aralarında anlaşamadıkları için kentsel dönüşümden yararlanmayı bekliyor. Süre uzatılırsa bu durumda olan insanlarda kentsel dönüşümden yararlanarak konutlarını yapabilecekler" dedi.


"Kentsel dönüşüm karlı bir uygulamadır"

Kentsel dönüşümden iki şekilde yararlanılabileceğini söyleyen Turgut, "Van'da insanlarımız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'dan iki şekilde yararlanabilir. Biri normal kentsel dönüşümdür. Bundan yararlanmak için bir süre kısıtlaması yoktur. Kullanılan binanın ayakta olması ve riskli raporu alması yararlanmak için yeterlidir. Diğeri Van için yasaya eklenen ve 6 Nisan 2015'te Meclis'te kabul edilerek yürürlüğe giren geçici madde   Bu düzenlemeyle Van'da depremde ağır hasar gören ve AFAD raporu ile binasını yıkan arsa sahiplerinin bir yıl içinde kentsel dönüşümden faydalanmasını sağlıyor. Şuan yapılan binalar yıkılmış ve bu yasadan faydalanan yerlerdir. Van için çıkarılan yasanın süresi 6 Nisan 2016'da dolacak. Sürenin dolmasına Aralık, Ocak, Şubat, Mart ayları gibi kısa bir süre kaldı. Ancak daha yapılmayı bekleyen onlarca bina var" dedi.


"Referans sahibi müteahhitlerle çalışılmalı"

Kentsel dönüşümden yaralanacak arsa sahiplerine önemli uyarılarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut, "Müteahhitlerle arsa sahipleri iki tarafı memnun edecek, sonrasında sorun çıkarmayacak şekilde sağlıklı tatmin edici anlaşma yapmalıdırlar. Kentsel dönüşüm iki taraf içinde imkanlar sunan karlı olan bir fırsattır. Bunun için arsamızı hemen müteahhitlere verelim yapsın mantığı ile hareket edilmemelidir. Vatandaşlar araştırarak, inceleyerek inşaat sektöründe referans sahibi olan müteahhitler ile çalışmaları gerekir. Çünkü insanlar deprem görerek mağduriyet yaşadı.  Yanlış yaparak bir daha zarar görmemeleri gerekir. Belirttiğim gibi konutlarını, binalarını en iyi şekilde ve sonuna kadar yapabilecek donanımlı insanlarla çalışılmaları yararlı olur. Bu şekilde iki tarafta zarar görmeden inşaatlarını yapabilir" ifadelerini kullandı.


"Süre uzatımı için girişimlerimiz var"

Van'a özgü kentsel dönüşüm yasasının 1 yıllık süresinin uzatılması için oda olarak  gerekli çabayı göstereceklerinin altını çizen Turgut, "Oda olarak süre uzatılması için bizde çalışma başlatarak gerekli yazışmaları yapıyoruz. Verilen süre bir sezon daha uzatılırsa Van'a önemli rahatlama sağlar. Çünkü bilindiği gibi memleketimiz kış memleketi. Burada kış çetin ve uzun sürüyor. Aralık ayından sonra Van'da inşaat çalışmaları duruyor. Deprem mağduru Vanlıların ve Van ekonomisinin bu yasanın uzatılmasına zorunlu ihtiyacı var" şeklinde konuştu.


"Kredi faizinin bir kısmını devlet karşılıyor"

Kentsel dönüşüm yasası çerçevesinde ruhsat harçlarında sağlanan muafiyet yanında  kredi borçlanmalarında gelen faizin bir kısmının devlet tarafından karşılandığını  ifade eden Turgut, şunları söyledi: "Kentsel dönüşüm uygulamasıyla vatandaşlarımız belediye ruhsat, tapu ve noter harçlarından muaf tutuluyorlar. Faize desteğin yanında ayrıca devlet her bir daire için 100 bin TL kredi veriyor.  Ancak bir vatandaş en çok 500 bin TL kredi alabiliyor. Verilen kredi faizinin ise bir kısmını devlet bir kısmını vatandaş ödüyor. Eğer imardan dolayı binanıza fazla kat geliyor ve kat karşılığı bir müteahhit ile inşaatınızı yaptırıyor ve kentsel dönüşüm kredisine ihtiyacınız yok ise devletten kira yardımı talebinde bulunabiliyorsunuz. Bir vatandaş 18 ay boyunca aylık 650 TL kira yardımı alabiliyor. Bu deprem görmüş Van gibi bir il için çok önemlidir."


VAN YASASI NEYDİ?

25. Dönem AK Parti Van milletvekilleri Fatih Çiftçi, Gülşen Orhan, Burhan Kayatürk ve Mustafa Bilici, kentte 4 yıl önce meydana gelen depremlerde evleri hasar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla hazırladıkları önerge TBMM'de kabul edilmişti 


Önergede şu ifadelere yer verilmişti:

"Görüşülmekte olan 687 sıra sayılı kanun tasarısının geçici birinci maddesine aşağıdaki fıkranın eklenmesini arz ve teklif ederiz. Van ilinde 2011 yılında meydana gelen depremden dolayı hasar gören ve 7269 sayılı Kanuna göre orta hasarlı veya ağır hasarlı olarak tespit edilen yapılar 16.02.2012 tarih ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak kabul edilir ve bu yapılar hakkında bu kanun uyarınca işlem yapılır.  Van ilinde 2011 yılında meydana gelen depremden dolayı orta ve ağır hasarlı olarak tespit edilen yapılar 6306 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinden sonraki tarihlerde bu kanun uyarınca riskli yapı tespiti yaptırılmadan yıktırıldığı için bu yapılar hakkında 6306 sayılı kanun uyarınca işlem yapılması mümkün olmamakta ve bu durum söz konusu yapıların maliklerinin mağduriyetlerine sebep olmaktadır. Yapılan düzenleme ile hasarlı olarak tespit edildiği için, yani can güvenliği bakımından risk teşkil ettiği için yıkılmış olan söz konusu yapıların 6306 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesi amacıyla bu kanuna geçici bir madde eklenmesi öngörülmektedir."



Van Sesi


Geri Dön