06 / 05 / 2024

Van'da Ermeni Mezarlığının üzerine köy odası yapılıyor

Van'da Ermeni Mezarlığının üzerine köy odası yapılıyor

Van'ın Bahçesaray İlçesi'ne bağlı Ermenice ismi Teremağ olan Yaylakonak Köyü'ndeki Ermeni Mezarlığı, Köy Odası inşaatı nedeniyle yok oldu



Van'ın Gevaş İlçesi'ne bağlı Aydınocak Köyü'nde Ermeni Mezarlığı'nın üstüne okul yapılmasının ardından bu kez de Van'ın Bahçesaray İlçesi'ne bağlı Yaylakonak Köyü'ndeki Ermeni Mezarlığı'nın  üzerine Muhtar Münir Hatim tarafından Köy Odası inşaatına başlandı. Hemen Ermeni Kilisesi'nin yanında bulunan Ermeni Mezarlığı üzerine yapılan inşaatın durdurulması için köylüler Van Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne ve Müze Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın cevaplandırması için TBMM'ye soru önergesi verdi. Olayı öğrenen Bakan Günay, köye uzman ekip göndermek istedi ancak köy yollarının kötü ve kapalı olmasından dolayı ekip köye ulaşamadı.
Ermeni Kilisesi'nin yanında bulunan ve Ermeni Mezarlığı, inşaattan dolayı tahrip olurken, mezar taşları ve mezarlar adeta alt üst edildi ve kemikler toprak yüzeyine çıktı. Mezarlığın tahrip edilmesine ve üzerinde inşaatın yapılmasına kaşı çıkan köylüler bütün girişimleri sonuçsuz kalınca İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi'ne başvurdu. Köylüler adına başvuru yapan Hamit Karcı, mezarlığın ve kilisenin tahrip edilmesine vicdanlarının el vermediğini ve rahatsız olduklarını belirterek; 'Yaylakonak Köyü'nde ikamet ediyorum.

KÖYLÜLER RAHATSIZ
Şu anda köyümüzün yakınında bulunan bir mezarlık, bildiğimiz kadarıyla Ermenilere ait. Ayrıca hemen yanında tahrip edilmiş bir kilise kalıntısı mevcut. Üç ay önce muhtarlık tarafından Köy Odası yapmak için karar alındı. Bu karar doğrultusunda o mezarlığın üzerine inşaat yapımına başlandı. İnşaattan dolayı tüm mezarlar tahrip edildi, insan kemikleri ve mezar taşları dağıtılmış durumda. Bu konu ile ilgili Van Müze Müdürlüğü'ne bir dilekçe verdim. Müze yetkilileri konuyu araştırmak için köye gelmek istedi ama yollar kötü olduğundan gelemedi' dedi.

TBMM'ye soru önergesi verildi
Ermenİ Kilisesi'nin hemen yanıbaşındaki Ermeni mezarlığı üzerine yapılan inşaat nedeniyle mezarlar tahrip oldu ve kemikler toprak yüzüne çıktı. BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan  inşaatın durdurulmasını istedi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın cevaplandırması için TBMM'ye soru önergesi verdi .
Nezir Parsak / Akşam


Geri Dön