Van'da konut ve kira fiyatları yükselişte!
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle konut fiyatları yükselişe geçti. Konut fiyatları ve kira ücretlerinde en çok artışın olduğu illerden biri de Van oldu.
Meydana gelen deprem ve koronavirüs salgını sonra uzun süredir sorun yaşayan Van’ın son yıllardaki konut ve kira artışları dikkat çekiyor. Şehrinvangazetesi'nden Necmettin Dursun'un haberine göre; imar sorunu yeni yapıların yapılmasını engellerken, kentte mülk sahibi olmayı da zor hale sokuyor. Sürekli alınan göç fiyatların bir türlü düşmemesine neden olurken kira ve konut fiyatları da cep yakmaya devam ediyor. Bölgenin en çok göç alan ili olan Van’da konut fiyatları diğer kentlere göre normal derecede seyretse de artan maliyet ve imar sorunu yeni yapıların oluşmasını zorlaştırmaya devam ediyor.
Çevre illerden gelenler, kamu çalışanları ve öğrenciler yüksek fiyatlardan şikayetçi olurken kentte yükseliş her geçen gün de artamaya devam ediyor. Pandemiden dolayı bir seneyi aşkındır üniversitelerin kapalı olduğu ve turistlerin gelmediği kentte kira ve konut fiyatlarında azalış beklenirken, kent kira ve konut fiyatlarında Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyük şehirlerle yarışır hale geldi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, mülk sahiplerine kira ve konut fiyatları için empati çağrısı yaparak, yetkililerden de imar sorununun çözülmesi gerektiğini söyledi. Özdek, “Van’a yeni yapılar kazandıralım. Konut sayısını artıralım. Misal dışardan gelen bir insanın doğru düzgün bir şekilde Van’da kiralık ev bulamadığını ve bulduğunda da yüksek kira ile karşılaştığını biliyoruz. Bu konuda da gerek öğrenci mahiyetli ve gerekse memur mahiyetli kiraların dizayn edilesi gerektiğini düşünüyoruz. Yaşadıkları kira sorunu yüzünden sürekli şikayet halindedirler" dedi.
VAN’DA KİRA VE KONUT ARTIŞLARI İNSANLARI MAĞDUR EDİYOR
Van’da yükselen kira fiyatları cep yakmaya başladı. Kötü ekonomi gidişatından emlak piyasası da etkilenirken kent genelinde uygun fiyatlara kiralık ev ve dükkân bulmak hayal oldu. Son senelerde kentteki konut ve kiralarda artış yaşanırken, dışardan gelen insanlar uygun kiralık ev bulmakta zorluk çekiyor. Dükkân kiralarının yüksek olması ise ekonomik krizden kaynaklı geçim derdi yaşayan esnafları daha da olumsuz etkiliyor.
İMAR YOKSA YENİ YAPIDA YOK
Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Van’daki kira ve konut satışlarının yüksek olmasına değinerek şu açıklamalarda bulundu:
“Ülke genelinde küresel anlamda bizler bir pandemi hastalığı yaşadık. Bu yaşamış olduğumuz pandemiden dolayı gerek ülke çapında gerekse de Türkiye’de birçok üründe, eşyada, konut vb. şeylerde fiyat artışı meydana geldi. Dolayısıyla Van ile ilgili değerlendirme yaptığımız zaman kentte imarla ilgili ciddi sorunlarımız söz konusudur. Van, 1996 yılından bu güne kadar sağlıklı bir imar oluşamamıştır. Bundan dolayı sağlıklı imar oluşamadığı için yeni yapılar gerçekleşememektedir. İmar sorunları yeni yapıların yapılmasına engel olduktan sonra kentte de konut azlığı meydana gelmektedir. Nitekim şuan Van, ciddi anlamda da orantısız bir göç almaktadır. Şuan Van’da ikametgah eden ve orada yaşayan insanlarla beraber kent nüfusu gittikçe çoğalmaktadır.”
VAN’DAKİ DİĞER BİR SORUN YÜKSEK KİRALAR
Şehirde yaşayan ve göç eden vatandaşların şehir içinde sıkışık bir şekilde yaşadığına vurgu yapan Özdek, “İmardan dolayı yeni açılımlar ve gelişimler söz konusu olmadığı için mevcut konutlarla idare edilmeye çalışılıyor. Bu seferde kiralık evlerde arz talep meselesi çok olduğu için fiyatlarda ciddi artışlar meydana geliyor. Buradan da Van halkına seslenmek istiyorum; kiracılarla karşılıklı bir empati yapalım. Kiracıların durumlarını da düşünelim. Çünkü Van’da kiralar çok pahalı. Hatta kira konusunda İzmir, Ankara ve İstanbul’la yarışacak bir hele geldik. Van, Doğu Anadolu’da gelişmekte olan bir ildir. Kiraların yüksek olması doğru değildir. Çünkü sanayileşme batı illeri gibi değildir. Gelir düzeyi daha düşüktür. Birçok insan ise asgari ücretle geçimlerini sağlıyor. Bu şekilde yaşamlarını devam ettiren insanlar, kiralarda da çok ciddi sorunlar yaşamaktadır.” İfadelerini kullandı.
ÖZDEK: SINIR TİCARETİ DURMUŞ, HALK YOKSULLAŞIYOR
Van’daki yüksek kiralar konusunda vatandaşlara görevler düştüğüne dikkat çeken Özdek şunları söyledi:
“Kira ve satış konusunda biraz vicdanlı davranmak gerekir. Bu kadar yüksek kiralar ahlaki değildir. Buna baktığımız zaman bir tane 3+1 dairenin kirası 1.400-1.500 TL civarında olduğunu görüyoruz. Daha küçük dairelerin ise hemen hemen bunlara eş bir fiyatta seyreldiğini görüyoruz. Dediğim gibi bunlar ahlaki ve doğru değildir. Burada sınır ticareti zayıflamış durumdadır. Sanayisi zayıf bir ilden bahsediyoruz. Buna bağlı olarak insanların döviz ve dolar karşısında yoksullaştığını da görmekteyiz. Bu konuda da empati yaparak, yardımlaşma ve dayanışmayı güçlü tutmamız gerekiyor. Van’ın kira artışlarını kesinlikle doğru bulmuyoruz.”
“KONUT AZLIĞI KİRA FIRSATÇILIĞINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA”
Yetkililere Van’ın imar sorununun çözülmesi için çağrıda bulunan Başkan Özdek, “Kentin bu sorununu çözelim. Van’a yeni yapılar kazandıralım. Konut sayısını artıralım. Kira ve alım konusunda yüksek tirajlar görüyoruz. Buna en azından bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Misal dışardan gelen bir insanın doğru düzgün bir şekilde Van’da kiralık ev bulamadığını ve bulduğunda da yüksek kira ile karşılaştığını biliyoruz. Bu konuda da gerek öğrenci mahiyetli ve gerekse memur mahiyetli kiraların dizayn edilesi gerektiğini düşünüyoruz. Yaşadıkları kira sorunu yüzünden sürekli şikayet halindedirler. Van, büyümeye yüz tutmuş bir ildir. Konut sayısının azlığından dolayı konuta yönelik ciddi bir arz talep söz konusudur. Konut azlığı kira fırsatçılığına dönüşmüş durumda" şeklinde konuştu.
VAN’DA KONUT FİYATLARI DA ÇOK PAHALI
Ekonomik krizin konut fiyatlarını da etkilediğini kaydeden Özdek, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Döviz bazlı ekonomik krizin ülkemize yansıması da çok negatif ve olumsuz oldu. Van bünyesinde konuştuğumuz zaman demir başta olmak üzere birçok şeyin maliyeti artmıştır. Bu artışlar tamamen konut fiyatlarını etkiliyor. Bu konuda da maddi durumu düşük olan insanların ev almak gibi düşünceleri yok. Hatta hayalleri bile yok. Bu durumda da kiralık ev bulmak zorunda kalacaklar. Bir zamanlar ülke içinde dar, orta ve zengin kesim bulunuyordu. Maalesef orta kesim kalmamış, dar kesim çoğalmış ve yaşamsal sıkıntılar geçmektedir. Bu makasların fazla açılması doğru değildir. İnsanların işe ihtiyaçları vardır.”