04 / 05 / 2024

Van'da tarihi alanların restore çalışmaları başlıyor!

Van'da tarihi alanların restore çalışmaları başlıyor!

Van'da yer alan tarihi birçok mekanın resfore edilme çalışmalarına başlanıyor. 'Kültür Yolu' projesi kapsamında Van'da bulunan kiliseler ve tarihi mekânlar restore edilecek.



Bölgede, yıllardır yaşanan terör olayları nedeniyle adeta unutulan tarihi eserlerin restore edilerek bölge turizmine katılması için çalışma başlatıldı. 'Kültür Yolu' ismi verilen projede bazıları eskiden askeri bölgeler içinde kalan ve ihmal edilen çoğunluğunu Ermenilerden kalan kilise ve medreselerin oluşturduğu tarihi binalarınxaslına uygun restore edilmesi amaçlanıyor. Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Medeniyetlerden kalan eserler terör olayları yüzünden yıllardır kaderine terk edilmişti. Özellikle Hıristiyan toplumu için çok önemli olan bu tarihi eserlere yeniden hayat verip turizme kazandırmayı amaçlıyoruz" dedi.



Kiliseler yenilenecek

Proje kapsamında yenileme yapılacak kiliselerden biri Van Gölü içinde bulunan Çarpanak Adası'nda bulunuyor. Adanın üzerinde 9. ya da 10. yüzyıla ait yapılmış olduğu sanılan, Saint Jean'a ait adanmış bir manastır ve kiliseden günümüze pek fazla bir şey kalmamış. 


Meydan


Geri Dön