28 / 04 / 2024

Van'da yapı denetimi sadece 10 aydır yapılıyor!

Van'da yapı denetimi sadece 10 aydır yapılıyor!

7.2 şiddetindeki depremle sarsılan Vanın, Yapı Denetimi Kanunu uygulanan pilot kentler arasına çok sonradan alındığı, kentte kanunun yaygın uygulamasının ise geçtiğimiz ocak ayında başladığı ortaya çıktı



 Vanda Ocak 2011den önce yapılan binaların denetlenmediği denetimin sadece yeni yapılan binalarda geçerli olduğu belirtildi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp, Vanda Ocak 2011den önce yapılan binaların denetlenmesinin mümkün olmadığını, denetimin sadece yeni yapılan binalar için söz konusu olduğunu söyledi.

Marmara depreminin ardından gündeme gelen yapı denetimi için ilk olarak 2000de kanun hükmünde kararname çıkarıldı ancak Anayasa Mahkemesince iptal edildi. 2001de ise 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu yürürlüğe girdi.

İlk etapta 27 pilot il belirlendi. Deprem uzmanlarının riskli bölge olarak gördükleri Van ise pilot iller arasında alınmadı. Daha sonra pilot il sayısı 19a düşürüldü. Bunların dışında kalan yerleşim yerlerinde teknik uygulama sorumluluğu sistemi uygulaması devam etti. 2009da pilot illerin sayısı artırılınca Van da uygulamaya dahil edildi.

Mevcut denetim dışı

Pilot uygulamanın ardından Yapı Denetimi Kanununun yaygın uygulaması ise 2011 Ocak ayında yürürlüğe girdi. Kanun ile yapıların denetim işlerinin kurumsal olarak yapılması kuralı getirildi. Kanun ile belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde kalacak yapıların denetimi zorunlu oldu.

Milliyete bilgi veren Harp, Vanda Ocak 2011den önce yapılan binaların denetlenmesinin mümkün olmadığını, denetimin sadece yeni yapılan binalar için söz konusu olduğunu söyledi. Harp, mevcut binalar için de karne, tüm binaları kapsayacak bir envanter çıkarılması gerektiğini, ancak bu konuda mevzuatın yetersiz kaldığını ifade etti.


Bir günde 258  artçı deprem

Vanda meydana gelen depremin üzerinden bir gün geçti ve 258 artçı sarsıntı kaydedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünün internet sitesine göre saat 13.41de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından dün saat 13.39 itibariyle 258 artçı sarsıntı oldu. Artçı depremler, 2.6 ile 5.5 büyüklükleri arasında gerçekleşti.Depremin yerin 6.7 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi. Tüm artçı depremler, son Van depremine yakın koordinatlarda saptandı. Birleşik Devletler Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) internet sitesine göre artçı depremlerin derinliğinin yerin 24 kilometre ile 2.3 kilometre altında olduğu ölçüldü.

Kamuda denetim yok

Binaların depreme dayanıklılığını sağlamak için inşaatta uyulması gereken teknik esasları belirlemek amacıyla 2007de yürürlüğe sokulan Deprem Yönetmeliğinin detaylı bir metin olduğunu anlatan Harp, bu esasların pratikte hayata geçirilemediğini ifade etti. Mevcut denetimin yetersiz olduğunu savunan Harp, Özellikle kamuda denetim denen bir şey yok diye konuştu.
Milliyet/MİTHAT YURDAKUL


Geri Dön