Vandaki deprem dünya basınında geniş yer aldı!
Vanda meydana gelen deprem dünya basınında geniş yer bulurken, bir çok ülkenin saygın gazeteleri AAnın haberleri ve fotoğrafları ile manşetten duyurdu
Depremin hemen ardından bölgeye ulaşan muhabir, foto muhabiri ve kameramanlardan oluşan 15 kişilik ekibin haber, fotoğraf ve görüntüleri, dünya basınında yer aldı.
Bu arada deprem bölgesindeki sıcak gelişmeler ve kurtarma çalışmalarına ilişkin görüntüler de Vandaki naklen yayın aracı tarafından, ulusal ve uluslararası televizyonlarda canlı olarak ekranlara yansıdı. Öztürkün göçükten kurtarılan iki kadının yer aldığı fotoğrafı bir çok İngiliz gazetesinde de geniş yer buldu. Guardianın yanı sıra Times, Daily Telegraph, Independent ve Financial Times gazeteler de haberlerinde bölgede bulunan muhabirlerin çektiği fotoğrafları geniş şekilde kullandı.
Çin
Depremin meydana gelmesinin ardından Çinin resmi ajansı Şinhua gelişmeleri flaş haberlerle abonelerine haberine duyururken, Çin resmi televizyonu ve birçok ulusal kanal da depremi ilk haber olarak yayımladı. Gazetelerde, depremin boyutları, ölü sayıları ve tahminlere ilişkin bilgiler yer alırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bölgeye giden yetkililerin ağzından bilgiler verildi.
Çindeki birçok gazete AAnın haberlerini ve fotoğraflarını manşetten tam sayfa olarak yayımlayarak kamuoyuna duyururken, birçok internet sitesi oluşturdukları foto galerilerle depremin boyutlarını yansıtmaya çalıştı. Haberlerde Türkiyede geçmişte yaşanan depremler ve bilançolarına dair geniş bilgiler de yer aldı.
Çinin büyük gazeteleri Halkın Günlüğü ve China Daily gazeteleri başta olmak üzere Şangay Sabah Postası, Gençlik Günlüğü ve Global Times gibi birçok basın kuruluşu AAnın haber ve fotoğraflarıyla gelişmeleri manşete taşıdı. Çin yönetimi bugün yaptığı açıklamada Çin yönetimi Vanda meydana gelen depremden dolayı her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını açıklamış ve Başbakan Erdoğana başsağlığı mesajı göndermişti.
Lübnan
Lübnanda yayınlanan Daily Star gazetesi birinci sayfasından fotoğraflı olarak verdiği haberde depremdeki kurtarma çalışmalarını aktarırken, çok sayıda insanın yıkılan binaların enkazı altında kaldığı belirtti. Arapça yayınlanan Safir gazetesi ise birinci sayfasından verdiği haberde ölü sayısının artmasından endişe edildiğini bildirdi. Haberde, Vandaki 7.2 şiddetindeki depremin Van ve Ercişte büyük hasara neden olduğu, kurtarma çalışmalarının hemen başladığını vurgulandı.
Nahar gazetesi de birinci sayfadan aktardığı haberde Türkiyenin doğusunu vuran depremde, "ölü sayısının artmasından endişe edildiği" başlığını kullandı. Al Hayat gazetesi "Türkiyedeki depremde yaklaşık bin kişinin hayatını kaybettiğinden endişe ediliyor" başlığıyla, ajanslardan aldığı haberleri birinci sayfasından duyurdu. Lübnan televizyonları da depremle ilgili gelişmeler haber bültenlerinde geniş olarak yer aldı.
İtalya
İtalyanın önde gelen gazeteleri depremi AAnın bölgeden çektiği fotoğraflarla sundu. Corriere della Sera gazetesi Vandaki depremi "Deprem Türkiyeyi yıktı" başlığıyla duyurdu. La Repubblica gazetesi ise Türkiyedeki depreme 2 sayfa yer ayırdı. Depreme geniş yer veren bir başka gazete ise La Stampa oldu.
ABD
ABDnin New York Times (NYT) ve Wall Street Journal (WSJ) gazeteleri internet sayfalarında Vandaki depreme ilişkin gelişmeleri ilk sayfasından duyurdu. Felaket bölgesinde çektikleri fotoğrafları da kullanan ABD gazeteleri Van depremine geniş yer ayırdı.
Almanya
Vandaki depreme ilişkin AAnın fotoğrafları Alman basınında da geniş şekilde yer aldı. "B.Z" gazetesi haberine "Şiddetli deprem Türkiyeyi sarstı" başlığını atarken, Bild gazetesi birinci sayfadan verdiği haberde AA muhabiri Ali İhsan Öztürkün çektiği fotoğrafı kullandı. Gazetenin iç sayfalarında da AAnın bölgeden çektiği çok sayıda fotoğrafa yer verildi. Die Welt gazetesi haberinde "Yardıma ihtiyacımız var" başlığını kullandı. Frankfurter Allgemeine Zeitung ve Frankfurter Rundschau gazeteleri de depremle ilgili haberlerde Türk basınına ait fotoğraflarını ön plana çıkardı.
İran
İrandaki televizyonlar ve haber ajanslarının yanı sıra gazeteler de Vandaki depreme geniş yer verdi. Günlük gazetelerin tamamına yakını Vanda dün meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremi AAnın fotoğraf ve haberlerini kullanarak okuyucularına
duyurdu.
Gazeteler depremin merkez üssü, büyüklüğü, ölü ve yaralı sayısı ile arama kurtarma çalışmalarını manşetten ve ilk sayfadan verdi. İranda çıkan günlük bazı gazeteler depreme ilişkin haberleri şu şekilde verdi: Merdom Salari: İlk sayfadan fotoğraflı olarak verdiği haberinde ölü ve yaralı sayısının bini bulabileceğini yazdı. Bamdad: Manşetten verilen haberde, Vanda çok sayıda binanın yıkıldığı, binlerce kişinin ölmüş ya da yaralanmış olabileceği belirtildi. Haberde, çok sayıda kişinin de enkaz altından yaralı olarak çıkarıldığı bilgisine yer verildi. Cam-e Cem: Depremi ilk sayfadan verdiği haberde kurtarma çalışmalarının
sürdüğünü okuyucularına duyurdu.
İran: İlk sayfadan verdiği haberinde ölü sayısının bini bulabileceği tahmininde bulunuldu. İttilaat: "Binlerce ölü" başlığıyla haberi manşetten veren gazete depremin İranın sınırdaki bölgelerinde de hissedildiğini, Çaldıran kentinde onlarca binanın hasar gördüğünü yazdı. Cumhur-i İslami: Birinci sayfadan verdiği haberinde Türkiyedeki uzmanlarının depremin neden olabileceği can kaybı ve yaralı sayısına ilişkin tahminlerini okuyucularına duyurdu. Haberde ölü saysının 500 ila 1000 arasında tahmin edildiği belirtildi. Horasan: Ölü ve yaralı saysının bini geçebileceğini ilk sayfadan okuyucularına duyurdu.
İsrail
İsraildeki yazılı ve görsel basın da depreme geniş yer verirken, İbranice ve İngilizce gazeteler fotoğraf ve haberlerle gelişmeleri okuyucularına yansıttı.
İbranice Maariv, Yedioth ve Haaretz gazeteleri, depremi birinci sayfadan fotoğraflı olarak verdi. Filistinde yayımlanan El Kudüs gazetesinde de Van depremini ilk sayfasından bildirdi.
Maariv, Türkiyedeki depremde ölü sayısının bini aşacağından endişe edildiğini bildirirken, İsrailin yardım önerdiğini ancak Ankaranın bunu reddettiğini belirtti. Maarive göre 7yi aşkın büyüklükteki deprem, Tel Avivdeki yüksek
binaların üst katlarında da hissedildi. Yedioth Ahranot ise "Türkiye: Teşekkürler, kendimiz hallederiz dedi" başlığının kullandı.
Gazete haberinde İsrailli üst düzey makamların depremden sonra yardım önerdiğini ancak Türkiyenin bunu reddettiğini ifade etti. Haaretz gazetesi de Ankaranın ölümcül depremden sonra İsrail ve uluslararası yardım önerilerini geri çevirdiği başlığıyla, Türkiyenin doğusunu sarsan 7.2 büyüklüğündeki depremde bin dolayında kişinin ölmüş olmasından
korkulduğu kaydetti.
Globes, yüzlerce insanın enkaz altında olduğunu belirtip, ölü sayısının 217ye çıktını duyurdu. Globesda, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barakın televizyonlarda yayımlanan açıklamalarına atıfta bulunularak, İsrailin mümkün olan her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ve depremden hemen sonra yardım önerildiğini söylediği aktarıldı.
İsrailli yaygın haber siteleri Walla ve Nana da depremin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın felaket bölgesine gidip, incelemeler yaptığını kaydetti. Kanal 2 televizyonu, Türkiyenin depremin ardından çeşitli ülkelerden gelen tüm yardım önerilerini geri çevirdiğini belirtirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahunun ilgili tüm kurum ve kuruluşlara Türkiyeye yardım önermeleri konusunda talimat verdiğini duyurdu.
Haberde ayrıca Netanyahunun komşuların birbirine böyle davranmaları gerektiğini, bir kaç yıl önceki Türkiye depreminde kendilerinin de böyle yaptığını, Karmel yangını sırasında Türkiyenin iki uçak göndererek aynı şekilde
davrandığını söylediği kaydedildi. İsrail devlet ve ordu radyoları da depremin yarattığı can kaybı, kurtarma
çalışmaları ve İsrailin yardım önerisiyle ilgili haberleri benzer cümlelerle aktardı.
Öte yandan Ynet haber sitesi, Türkiyenin yardım önerisini nazikçe reddetmesine rağmen, "Onlarca İsrailli gönüllünün Türkiyeye hareket etmek oradaki arkadaşlarından telefon beklediğini" aktardı. Ynetde bir Türk Dışişleri yetkilisinin İsrailin yardım teklifinin kabul edilmemesinin iki ülke arasındaki halihazırdaki siyasi anlaşmazlıkla bir ilgisi bulunmadığını, İsrailin yanı sıra diğer yardım öneren ülkelere de aynı cevabın verildiğini söylediği kaydedildi.
Filistinde yayımlanan El Kuds gazetesi de Türkiyedeki deprem haberini, ilk sayfadan bir fotoğrafla okuyucularına aktardı.
Belçika
Belçikada Fransızca ve Hollandaca yayımlanan gazetelerin tamamına yakını deprem haberini manşette veya ilk sayfalarından AAnın fotoğraflarıyla birlikte verdi. Fransızca yayımlanan gazetelerden Le Soir, "Vana yardım yağıyor" başlığını kullanırken, İsrail dahil biçok ülkenin 1999dan bu yana en ağır deprem felaketini yaşayan Türkiyeye yardıma hazır olduğunu duyurdu.
Derniere Heure gazetesi, "Türkiye 7,3le yıkıldı" başlıklı haberinde, depremin hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yetkililerin bölgeye gittiğini, Kızılayın tüm imkanlarını seferber ettiğini ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin de yardım çalışmalarına katıldığını aktardı.
LAvenir gazetesi, "Şiddetli bir deprem doğuyu yerle bir etti" başlığını kullanarak, ölü sayısının 500 ila 1000 arasında beklendiğini bildirdi.
Hollandaca yayımlanan Het Laatste Nieuws ise ayrıntılı deprem haberinde, Türkiyenin kar yağmadan enkaz altında kalan yaralıları bulmayı umduğunu yazdı. De Morgen gazetesi, "Türkiyenin doğusundaki deprem yüzlerce can aldı" başlığıyla verdiği haberinde, enkaz altında kalanların soğuk bir gecenin ardından canlı çıkarılamayacağından endişe edildiğini bildirdi. Depremin Ermenistan ve İranda da hissedildiğini yazan gazete, felaketin hemen ardından yardım malzemelerinin bölgeye taşınmaya başlandığını ve dış dünyadan birçok yardım teklifi geldiğini aktardı.
Het Nieuwsblad gazetesi, depremde ölü sayısının bine yaklaşabileceği tahminine yer verirken, Türkiyenin birçok kez büyük deprem tecrübesi yaşadığını hatırlattı. Bu arada Belçikadaki birçok Türk sivil toplum kuruluşu, deprem felaketi
nedeniyle yardım kampanyası başlattı.
Japonya
Japon medyası da gazete ve televizyonlarıyla Türkiyede yaşanan depremi kamuoyuna duyurdu. Japonyanın birçok gazetesi Vandaki depremin şiddeti ve ölü sayısı ile ilgili tahminler başta olmak üzere bölge hakkında çeşitli haberler yayımladı. Başbakan Erdoğanın deprem bölgesine gittiğini aktaran gazeteler, yıkılan binaların enkazlarında askerlerin de arama kurtarma çalışmalarına başladığını anlattı.
Yomiuri Shimbun gazetesi manşetten gördüğü haberinde, Türkiyede yaşayanbir Japon ile yaptığı röportaja yer verirken, Norika Vatanuma adlı Japonun "Sanki kendi ülkemde olmuş gibi hissediyorum" sözlerine yer verdi. Gazetede ayrıca Türkiyenin mart ayında Japonyada yaşanan deprem felaketinde yaptığı yardımlar ve gönderdiği ekipler hakkında da bilgi verildi.
Ülkede ayrıca Kyodo ajansı, Sankei Shimbun, Mainichi Shimbun ve Yomiuri Shimbun gazeteleri gibi birçok gazete AAnın servis ettiği fotoğrafları kullandı.
Bulgaristan
Bulgar basını, Bulgaristanda cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerin yapıldığı günde meydana gelen depremi seçim haberlerinin yanında, manşetlere taşıdı. Gazeteler, "Komşu sallandı, biz üzüldük" başlığında birleşirken, felakette en az bin kişinin hayatını kaybettiği tahmininde bulunuldu. 24 Saat gazetesi dış haberler sayfasının tamamını deprem haberine ayırdı. Fotoğraflı haberde, Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vesela Çernevanın depremde ölü yada yaralılar arasında Bulgaristan vatandaşı olmadığı yönündeki açıklamasına yer verildi.
Ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Trud da, 7.2 şiddetindeki depremin Türkiyeyi yasa boğduğunu yazdı. Sol görüşlü Duma gazetesi, Türkiyedeki deprem haberinde, ülkenin daha önce yaşadığı büyük deprem felaketlerini de anımsattı. Vseki den gazetesi, "Biz seçim yaparken Türkiyede 1000 komşumuz depremde yaşamını yitirdi" başlığını kullandı. Standart gazetesi, "Yer sallandı, 1000 kişiyi öldürdü" diye başlık attı. Deprem haberi, ülkedeki Novinar ve Monitor ile diğer gazetelerde de geniş
şekilde yer aldı.
Bulgaristandaki bir çok radyo, televizyon ve internet siteleri de Vandaki deprem felaketini izleyicilerine detaylı şekilde haber olarak duyuruyor.
AA