23 / 12 / 2024

Van'daki Urartu yapıları kerpiçlerle yeniden inşa ediliyor!

Van'daki Urartu yapıları kerpiçlerle yeniden inşa ediliyor!

Van Kalesi'nin kuzeyinde yer alan höyükte yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Urartu yapıları, kerpiçlerle yeniden ayağa kaldırılıyor



Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 2 bin 700 yıl öncesine ait Urartu yapıları, orijinaline uygun kerpiçlerle yeniden inşa ediliyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte devam eden çalışmalar, Urartu ve Osmanlı dönemleri başta olmak üzere 7 bin yıllık tarihe de ışık tutuyor.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında, 50 kişilik ekiple yapılan kazı çalışmaları bu sene de devam ediyor. 

Höyük alanında yürütülen kazılar sırasında ortaya çıkarılan mimari yapıların, bu yıl Urartu döneminde inşa edilen kerpiçlerin benzeriyle tamamlanarak eski ihtişamına kavuşturulması hedefleniyor.

Urartuların en büyük yerleşim yerlerinden biri olan höyüğün, çalışmaların tamamlanmasının ardından turizme kazandırılması planlanıyor.

Doç. Dr. Konyar,  Anadolu Ajasnı muhabirine yaptığı açıklamada, Van Kalesi'nin kuzeyindeki alanda on senedir yürüttükleri kazı çalışmasına bu sene, 10 üniversitede görevli arkeolog ve bilim adamlarından oluşan 50 kişilik ekiple başladıklarını belirtti.

Höyükte kentin 7 bin senelik geçmişine dair kalıntıları ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Konyar, "Burada çok geniş bir Urartu yerleşmesi var. Yaklaşık 40-50 bin insanın yaşadığı Urartu döneminden kalan büyük bir metropol. Urartu döneminin en büyük kenti." şeklinde konuştu.

- "Orijinal Urartu duvarları gibi restore ediyoruz"

Höyükte kerpiç bedenli bir Urartu mahallesi ortaya çıkardıklarını söyleyen Konyar, ekipteki mimar ve restoratörlerle Urartu kerpiçlerinin analizlerini yaparak ürettikleri yeni kerpiçlerle, bu duvarları tamamladıklarını belirtti.

Urartu duvarlarını orijinali gibi restore ettiklerini söyleyen Konyar, şöyle konuştu:

"Böylece bir Urartu evinin gerçekten nasıl oluştuğunu görmüş oluyoruz. Burası turistik bir bölge. Bilimsel açıdan verilerimizi aldıktan sonra buraya bir görünürlük de kazandırmamız gerekiyor. İkinci bir çalışmayla alanı fileleyip sıva uygulamasıyla ayakta tutacağız. Bir diğer uygulama da ahşap çerçeve sistemi. Duvarın niteliğine göre farklı metotlar uyguluyoruz. Çalışmalar 10 bin metrekarelik alanda yapılıyor. Bu yıl bu alanın neredeyse yarısını pasif korumayla oldukça görünür hale getireceğiz. Buraya gelen ziyaretçiler, 2 bin 700 yıl önce nasıl bir mimari dokunun olduğunu görecekler. Bu anlamda Urartuların yaşam modelini aslında bir şekilde algılamış olacaklar. Yaklaşık 7-8 evden oluşan 20-30 odalık bir bölüm. Bunlar aristokratların, tüccarların yaşadığı alanlar. Çünkü içerisinde kil tabletler, mühürler çıkıyor. Dolayısıyla bu bölgenin geleneksel mimarisini de bir anlamda göstereceğiz."


Geri Dön