04 / 05 / 2024

Varan otobüsü Metro'ya sattı, otel inşaatlarına başladı!

Varan otobüsü Metro'ya sattı, otel inşaatlarına başladı!

Galip Öztürkün sahibi olduğu Metro Turizm, otobüs taşımacılığında sürpriz bir satın almaya imza atarak Varanı bünyesine katıyor. Ön protokol imzalayan iki grubun anlaşmayı en kısa sürede tamamlaması bekleniyor



Varanda yönetimde olan ikinci kuşağın otelcilik alanına odaklanmak için otobüs taşımacılığından çıktığı belirtildi.

Ayrı organizasyona devam

Metro markasıyla şehirlerarası otobüs taşımacılığı alanında varlığını sürdüren grup, bu satın alma sonrasında ise Varanın Yönetim Kurulu Başkanlığına daha önce Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı olan Rüştü Terziyi getiriyor. Terzi, Metroyla Varanın birleşmesinin sözkonusu olmadığını belirtti.

Terzi, Varan ayrı bir organizasyon olarak devam edecek. Şirkette herhangi bir değişiklik yapmayacağız. Sadece sahibi değişmiş olacak. Yeni yönetim anlayışıyla yatırımlar ve sermaye artırımı devam edecek. Varan markasını tekrar ayağa kaldırıcı çalışmalar yapacağız dedi. Satın almayla Varanın 120 araçlık filosunu 350ye çıkartacaklarını aktaran Terzi, 1.5 milyon olan yıllık yolcu sayısını da 2011de 2.5 milyona, 2012 yılı sonunda ise 3.5 milyona çıkartmayı hedeflediklerini kaydetti.

Otelciliğe odaklanacak

Varan Turizm ve Seyahat A.Ş. Genel Müdürü Emrah Gültekin de, Metroyla ön protokol anlaşması imzaladıklarını ve şartların yerine getirilmesi durumunda anlaşmanın tamamlanacağını söyledi. Varanın 50 milyon Euroluk marka değeri bulunduğuna dikkat çeken Gültekin, şu bilgileri verdi: Sadece otobüs grubu satılıyor. Grup taşımacılıktan çıkıp, otelciliğe odaklanacak. Şu anda inşaat halinde iki otel var. Biri  Ankara  Söğütözünde Mövenpick adıyla bir ay içinde faaliyete geçecek. İstanbul Taksimde ise butik otel projemiz var.

692 güzergahta düzenli seferi var

VARAN Turizm, 1946dan bugüne karayolu taşımacılığında faaliyet gösteriyor. Türkiye çapında 230 bilet satış noktası, bini aşan personeli var. Yılda 1.5 milyon yolcu taşıyor. Varan Turizmin, yurtiçinde Marmara, Ege, Akdeniz, Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde 692 güzergaha Avusturya, Bulgaristan ve Almanyaya düzenli seferleri bulunuyor.

Havayolu sektörü daralttı ama hakim olan kazanıyor

RÜŞTÜ Terzi, satın almaya havayolu rekabetinin mi neden olduğu sorusuna şu yanıtı verdi: Grup, başka alanda yatırıma devam edeceğiz için bu sektörden çıkıyor. Sektörde tabii ki bir daralma var. Ama işine hakim olanlar, teknolojiyi yakalayanlar para kazanıyor. Sektörde pazar payında Metro birinci durumda. Metroyu, Kamil Koç ve Pamukkale takip ediyor. Varan, pazar payında sekizinci durumda. Varanı sektörde daha üst sıralara taşımak istiyoruz.
Hürriyet/Hanife BAŞ


Geri Dön