02 / 05 / 2024

Varlık kiralama şirketinin esas sözleşmesi!

Varlık kiralama şirketinin esas sözleşmesi!

Kira Sertifikalarına ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Esasların bulunduğu tebliğ kapsamında yer verilen varlık kiralama şirketinin esas sözleşmesi ve kira sertifikaları ile ilgili hükümler haberimizde...



Varlık kiralama şirketinin esas sözleşmesi!

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 61 inci maddesi çerçevesinde münhasıran kira sertifikası ihraç etmek üzere anonim şirket şeklinde kurulmuş olan sermaye piyasası kurumları, Varlık kiralama şirketi (VKŞ) olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu varlık kiralama şirketleri; sahipliğe, yönetim sözleşmesine, alım-satıma, ortaklığa, eser sözleşmesine, dayalı olarak kira sertifikalarını ihraç ediyor. Varlık kiralama şirketinin esas sözleşmesinde yer alan faaliyet konuları şu şekilde sıralanıyor;


Varlık kiralama şirketinin esas sözleşmesi..          

MADDE 5 – (1) VKŞ’nin faaliyet konusu esas sözleşmesinde yer alacak aşağıdaki faaliyetlerden oluşur.

             

a) Kira sertifikası ihraç etmek,

             

b) Kendi nam ve kira sertifikası sahipleri hesabına her türlü varlığı devralmak, kiralamak, varlıklardan elde edilen gelirleri payları oranında kira sertifikası sahiplerine ödemek,

             

c) Kira sözleşmesinin sonunda, başlangıçta anlaşılan koşullarda kiraya konu varlığı kaynak kuruluşa devretmek.

             

(2) Gayrimenkullerin VKŞ’ye devrinde, tapu sicilinde kaynak kuruluş lehine ön alım hakkı tesis edilmesine ilişkin esas sözleşmede hüküm yer alması zorunludur.

             

(3) VKŞ, bu maddenin birinci fıkrasında sayılan faaliyetler dışında herhangi bir ticari faaliyetle uğraşamayacağı gibi aşağıdaki faaliyetlerde de bulunamaz:

             

(a) Her ne ad altında olursa olsun kredi kullanamaz, borçlanamaz, sahip olduğu varlıkları yukarıda ifade edilen faaliyetlerin olağan ifası dışında kullanamaz.

             

(b) Sahip olduğu varlıklar üzerinde üçüncü kişiler lehine hiç bir ayni hak tesis edemez.

             

(c) Varlığı, kira sözleşmesinden kaynaklanan tüm yükümlülüklerini yerine getiren kaynak kuruluş dışında başka bir kişiye devredemez.

             

(4) Kira sertifikalarının itfa edilmesine ilişkin hususlar esas sözleşmede düzenlenir.

             

(5) Kira sertifikası sahiplerine verilen taahhütlerin yerine getirilmemesi durumunda, kira sertifikasına konu varlık devredilerek elde edilecek kaynağın kira sertifikası sahiplerine payları oranında dağıtılacağına ilişkin esas sözleşmede hüküm yer alması zorunludur.




Kira Sertifikalarına ve Varlık Kiralama Şirketlerine İlişkin Esaslar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön