28 / 04 / 2024

Varşova'da dar alanda sanatsal paslaşma!

Varşova'da dar alanda sanatsal paslaşma!

Polonyalı mimarlık pratiği Centrala, Varşova'da iki bina arasında sıkışmış kentsel boşluk için ürettiği proje ile ilginç bir işe imza attı. Alanın potansiyelini keşfeden Jakub Szczesny, çöplere ev sahipliği eden boşluğu, "Keret House" adlı sanatçı konutun



Projenin yapımı için geri sayım başladı bile...

Genişliği 70 ila 122 cm arasında değişen gariban boşluk, düne kadar semt sakinlerinin dar alanda kısa 'çöp' paslaşmalarına tanık olurken, Centrala'dan Jakub Szczesny'nin geliştirdiği proje sayesinde sanatçıların konuk edildiği bir yaratıcı üretim alanına dönüşecek.


Öncelikle yazar Etgar Keret'e özel bir çalışma ve inziva yeri olarak kurgulanan yapının, yurt dışından gelen genç sanatçı ve aydınları da konuk etmesi planlanıyor. Varşova'nın eski endüstri bölgelerinden Wola'nın merkezinde yer alan konutun sanatçılara yaratıcı bir çalışma ortamı sunarak, önemli bir uluslararası fikir alışverişi platformu oluşturması amaçlanıyor.

Şebeke suyunu ve atık su sistemini kendi içinde çözen sanatçı konutunun elektrik ihtiyacı ise komşu binalardan biri tarafından sağlanacak. Projenin yapımına önümüzdeki ay (Eylül 2011) başlanması öngörülüyor.

Yaşam alanlarına erişimi sağlayan otomatik merdivenin kapalı hali, salonun zeminini oluşturacak.

Amber Eroyan / Centrala


Geri Dön