03 / 05 / 2024

Vasiyet hazırlama şartları!

 Vasiyet hazırlama şartları!

Vasiyet,miras bırakanın sahip olduğu malları kime veya kimlere bırakacağını belirli kurallar çerçevesinde gösterme işlemine deniyor.Peki,vasiyet hazırlama şartıları nelerdir?işte vasiyet hazırlama şartları!



Vasiyet hazırlama şartları!

Vasiyet, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösteriyor.Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için resmi şekilde düzenlenmesi gerekiyor.Aksi halde geçerli sayılamıyor.


Vasiyetname resmi,el yazılı ve sözlü olarak üç şekilde yapılabiliyor.

Vasiyetname çeşitlerinden biri olan Resmi Vasiyetname, iki tanıkla yapılıyor. Resmi Vasiyetname'nin Sulh Hakimi, noter ya da yetkilisi tarafından yapılması gerekiyor. Söz konusu bu tanıkların; vasiyetnamenin kendi önlerinde yapıldığını ve miras bırakanın akıl sağlığının yerinde olduğunu, vasiyetnamenin memur tarafından miras bırakana kendi önlerinde okunduğunu ve onun vasiyetnamenin son arzularını içerdiğini beyan ettiğini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalıyorlar.


Miras bırakanın kendi el yazısıyla yazdığı vasiyetname ise el yazısı vasiyetnamesi adını alır. Bu vasiyetnamede, vasiyetin yazıldığı yerin, tarihin yazılı olması gerekiyor. Daha sonra bu vasiyetname, Sulh Hakimi'ne bırakılıyor. 


El yazılı vasiyetnamenin yapıldığı yıl, ay ve gün gösterilerek  başından sonuna kadar mirasbırakanın el yazısıyla yazılmış ve imzalanmış olması gerekiyor.

El yazılı vasiyetname, saklanmak üzere açık veya kapalı olarak notere, sulh hâkimine veya yetkili memura bırakılabiliyor.


Vasiyetname örneği


(T.M.K.502,514,531-537,542, N.K.60,69,72,78,80,84-89,94)


…………yılı…………ayının…………günü…./……/…… 


Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben ……………Noteri …………………………, …………………adresindeki dairemde görev yaparken yanıma gelen ve gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün,……….kayıt ve .............. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı ………., ana adı ………… doğum tarihi …………. olan ve ……………Vergi Dairesinin …………… sicil numarasında kayıtlı olduğu anlaşılan ve halen …………………… adresinde oturduğunu, okur yazar olduğunu söyleyen ………………….. bana başvurarak bir vasiyetname düzenlenmesini istedi.


Kendisinin bu işlemi yapma yeteneğinin bulunduğunu ve okur yazar olduğunu anladım.


Yanında tanık olarak gelenlerden ve gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün, ……….kayıt ve .............. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı ………., ana adı ………… doğum tarihinin …………. olduğu anlaşılan ……………………. adresinde oturduğunu söyleyen, okur yazar ………………………….. ile gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün,……….kayıt ve .............. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra numaralarında kayıtlı olup, baba adı ………., ana adı ………… doğum tarihinin …………. olduğu anlaşılan ……………………. adresinde oturduğunu söyleyen, okur yazar …………………………… tanık olarak geldiklerini söylediler. 


Her iki tanık birlikte “Bizlerin Türk Medeni Kanununun 536.maddesindeki yasaklı hallerimizin bulunmadığını kabul ve beyan ederiz” demeleri üzerine kendilerinin tanıklığa engel hallerinin olmadığını anladım. 


İlgilinin kimliği hakkında ibraz ettiği belge ve tanıkların beyanlarından kanı sahibi oldum. 


Vasiyet eden ……..………………….. şu suretle söze başladı: “(Bu kısma vasiyet edenin son ve gerçek istekleri yazılacak)” diye sözlerini bitirdi.


Bu sözleri tutanağa yazılarak okumasiçin vasiyet edene verildi. Okuduktan, son ve gerçek isteklerinin tam olarak yazıldığını söyledikten sonra birlikte imzalandı, mühürlendi. …………yılı ………… ayının ………… günü…/……/…… 


VASİYET EDEN NOTER 

ADI VE SOYADI ADI VE SOYADI-ÜNVANI

İMZA RESMİ MÜHÜR VE İMZA



Miras bırakanın tasarruf hakkı!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön