Kentsel Dönüşüm

Vatandaş artık kentsel dönüşümde hak kaybı yaşamayacak: 'Yarısı Bizden Kampanyası' yenilendi! İşte başvuru şartları...

Kentsel dönüşümü hızlandıracak 'Yarısı Bizden' kampanyası yenilendi ve güncel şartlar açıklandı. İşte 'Yarısı Bizden Kampanyası' ile yapılacak büyük dönüşümün detayları...

Hükümet tarafından, sağlıksız yapı stokunun yenilenmesi için kentsel dönüşümde resmen gaza basıldı. Kentsel dönüşümü hızlandıracak 'Yarısı Bizden' kampanyasında yenilemeler yapıldı. 

İstanbul'daki 1.5 milyon riskli yapının hızla kentsel dönüşüme girebilmesi amacıyla ayata geçirilen 'Yarısı Bizden' kampanyası 39 ilçede süresiz şekilde uzatılırken, vatandaşın hak kaybı yaşamasının da önüne geçilecek kriterler de tespit edildi. 

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; kentsel dönüşüm projeleri kapsamında gayrimenkul maliklerine ait mevcut inşaat alanının 1.5 katına kadar olan yeni inşaat alanlarında konut yapılıyordu.

Yeni inşa edilecek yapı,  eskisinin 1.5 katı büyüklüğünü aşarsa dönüşüm sekteye uğrayabiliyordu.

Daha önceki kampanya döneminde yeni projesine otopark ve sığınak ilave edenler, bir buçuk katı kuralına takılıp hak kaybına uğramış ve Yarısı Bizden kampanyasından yararlanamamıştı. 

Yeni düzenleme ile otopark ve sığınaklar proje metrekaresinin dışında bırakılarak, bu şekilde vatandaşların hak kaybına uğramasının önüne geçilmiş oldu. 

 

KİMLER KATILABİLİR? 

Kampanya çerçevesinde konut ya da ş yeri sahipleri ile kiracılara çeşitli miktarlarda kredi ve hibe desteği veriliyor. Kampanyada kredi için gelir şartı aranmıyor; bu sebeple hak sahiplerine kredi verilirken gelir ve kredi puanı dikkate alınmıyor. 

NE KADAR HİBE VE KREDİ ÖDENİYOR? 

'Yarısı Bizden' kampanyası çerçevesinde hak sahiplerine destek ödemeleri de gerçekleştiriliyor. Hak sahiplerine bir konut için 700 bin TL hibe, 700 bin TL kredi olacak şekilde 1 milyon 400 bin TL ödeniyor. Aynı şekilde bu ödemeden iş yerleri için de faydalanılabiliyor. 

Bir işyeri için 350 bin lira hibe, 350 bin lira kredi olacak şekilde 700 bin TL ödeniyor. 

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILIYOR, NASIL YAPILIYOR? 

Ödemeler hak sahibi adına yükleniciye gerçekleştiriliyor. Bakanlık ödemeleri yapıdaki hak sahipleri ismine, "Hak sahiplerinin anlaştığı yüklenici"nin Emlak Katılım Bankası'nda açacağı vadesiz hesabına dört taksit halinde gerçekleştiriyor.

Hak sahibi kentsel dönüşüme giren binasını yeniledikten sonra ödemelerine geçecek. Yani ruhsat tarihinden 24 ay sonra ödemelere başlanacak ve 10 seneye kadar vade uygulanacak. 

Bununla birlikte, ilk sene taksitlerde faiz uygulanmayacak, sonraki yıllarda ise kalan borç miktarı her sene Ocak'ta senelik TÜFE artışının yarısı oranında güncellenerek kalan taksit sayısına bölünecek.

KİRACILARA DESTEK ÖDEMESİ YAPILIYOR MU? 

Yarısı Bizden kampanyası kapsamında kiracılara da destek veriliyor. Taşınmazı kullanan kişiye bir kereye mahsus 100 bin TL tutarında taşınma desteği ödeniyor. 

Dönüşüme girecek evde ev sahibi yaşıyorsa ev sahibi, kiracı varsa kiracı bu destekten faydalanacak. 

KAMPANYA HANGİ ŞARTLARDA GEÇERLİ OLMAYACAK? 

Projedeki bağımsız bölüm sayısı veya inşaat alanının mevcut bağımsız bölüm sayısı ya da inşaat alanının bir buçuk katını geçmesi durumunda kampanyadan yararlanılamıyor. 

1 Nisan 2023 tarihinde önce yeni yapıya ilişkin yapı ruhsatı alınmış ise kampanyaya katılım sağlanamıyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamasında "Artık 'Yarısı Bizden'de tarih kısıtlamasını kaldırıyoruz, 39 ilçemizde, vatandaşımızın süresiz başvurda bulunmasını sağlıyoruz" demişti.

Ayrıca, yine yeni üretilecek projelerde, otopark ve sığınak alanlarını proje metrekaresinin dışında tuttuklarını aktaran Bakan Kurum, hiç kimsenin hak kaybı yaşamasına izin vermediklerinin altını çizdi. Kurum, "Yüklenici firmalarımız için de bir iyileştirmeye gidiyor; işe başladıkları anda sözleşme bedelinin yüzde 30'unu hemen ödüyoruz dedi. 

Altın gümbür gümbür geliyor! Gram, çeyrek altın ne kadar? 12 Ağustos 2024 Pazartesi altın fiyatları

Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren 30 gün detayı! Bunu yapan kiracı yandı: Ev sahibi tahliye kararı aldırabilir!

Taşınmazın aile konutu niteliğinin tahliye taahhüdüne etkisi!

Kiralara yeni artış dalgası geliyor: Kiralık ev bedelleri en az yüzde 20 ile 30 artacak!