28 / 04 / 2024

Vatandaşlardan ‘Kentsel dönüşümde kira desteği artırılsın’ talebi!

Vatandaşlardan ‘Kentsel dönüşümde kira desteği artırılsın’ talebi!

İstanbul’da kira ortalaması 18 bin TL’yi aştı. Evi kentsel dönüşüme giden yurttaşa verilen kira desteği ise 3 bin 500 TL’de kaldı. Bu nedenle, kentsel dönüşümde desteğin artırılması isteniyor.



İstanbul'da son üç senede yaşanan kira artışı yüzde 701'i buldu. Konut değerleme platformu Endeksa'nın verilerine göre 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla İstanbul'da kiralar ortalama 18 bin 29 lirayı buldu. Mülkiyet hakkı ihlali de dahil olmak üzere çeşitli hususlarda yapılan tüm eleştirilere rağmen kentsel dönüşüme yönelik yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Fakat teklifte kira yardımı ve teşviklere yönelik başlıklar yer almadı. Teklifin yasalaşmasının ardından gözler dönüşüm sürecinde İstanbul için yapılan 3 bin 500 TL’lik kira desteğine çevrildi.

Vatandaşlardan ‘Kentsel dönüşümde kira desteği artırılsın’ talebi!

‘10 BİN TL OLMALI'

Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Çiğdem Kezer, 3 bin 500 TL’lik kira desteğinin mevcut şartlara göre çok düşük kaldığını vurgulayarak, “Yayınlanan kanunda kira yardımı ya da teşviklere yönelik bir durum söz konusu değil. Fakat hem kira desteğini hem de kentsel dönüşüm kredisini içeren bir değişiklik bekliyoruz. Malikler için kira yardımının 3 bin 500 TL'den 10 bin TL'ye çıkarılması yaşamın olağan akışına uygun değil
gibi görünse de bu yardımın aylık 10 bin TL olması lazım” diye konuştu. 

Kira desteğinin konut sahiplerine 18 ay boyunca verildiğini ifade eden Kezer, “Kiracılar ise taşınma parası adı altında 2 aylık kira desteği alabiliyor. Bu da mevcut 7 bin 500 TL’lik destek demek. İlgili rakamın en az 15 bin TL civarında olması gerekiyor. Öte yandan, intifa hakkı sahipleri de bu süreçte 5 aylık kira yardımı alabiliyor. Bu yardımın da artırılması lazım” dedi.

Vatandaşlardan ‘Kentsel dönüşümde kira desteği artırılsın’ talebi!

SEKTÖR GÜNCELLEME BEKLİYOR

Sözcü’den Hülya K. Oruçoğlu’nun haberine göre, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Piyasa şartlarına baktığımız zaman kiralar inanılmaz derecede arttı. Bu da vatandaşı çok zorluyor. Kentsel dönüşümde kira yardımının artırılması insanların yararına olacak. Kiralara baktığımız zaman 3 bin 500 TL rakamı komik kalıyor” şeklinde konuştu. “Sektörde bu konuya ilişkin güncelleme beklentisi var” diyen Akdoğan, kira yardımının minimum 2 katına çıkarılması gerektiğini paylaştı.

‘KİRA DESTEĞİ 18 AYDAN 24 AYA ÇIKARILMALI'

“Binanın yapım aşaması ister 2 sene, ister bir sene devam etsin. Destek 18 ay boyunca ödeniyor. Bu süre 2 yıl olmalı” değerlendirmelerinde bulunan Avukat Çiğdem Kezer, “Kentsel dönüşümde bir mülkü sayesinde kira desteği alan, bu desteği 2’nci defa alamıyor. Bu konuda da düzenleme lazım” ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencilerine telefon ve bilgisayar detaylar belli oldu! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Kiralık konut piyasasında kısır döngü!

‘İmara açılmayacak’ denmişti! Eski askeri arazideki konut projesine onay verildi!


Geri Dön