16 / 05 / 2024

Vatandaşlık maaşı ne anlama geliyor? Vatandaşlık maaşı kimlere verilir? Vatandaşlık maaşı şartları nelerdir?

Vatandaşlık maaşı ne anlama geliyor? Vatandaşlık maaşı kimlere verilir? Vatandaşlık maaşı şartları nelerdir?

Vatandaşlık maaşına dair araştırmalar son sürat devam ediyor. “Vatandaşlık maaşının kimlere nasıl verilecek” sorularının yanıtları araştırılıyor. İşte ayrıntılar…



VATANDAŞLIK MAAŞI KİMLERE VERİLECEK?

Bakan Yanık; "Türkiye Aile Destek Koruma Programı önceki sosyal yardımlardan farklı olacaktır. Biz yalnızca yoksulluk sınırını temel almadık. Sosyal refahın paylaşılmasını da temel aldık. Vatandaşlık maaşında bütünleyici sosyal yardımları ön plana alıyoruz.

Kamunun yaptığı sosyal yardımların yaklaşık olarak yüzde 82'sini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yapıyor. Kalan yüzde 18'de farklı kurumlar ve bakanlıklar vasıtasıyla yapılıyor. Bunlar çok parçalı, bunları bir araya getirip, bütünlük elde ettik. Vatandaşlık maaşı da buradan çıkmaktadır. Önümüzdeki zaman diliminde ise bunu özellikle hayata geçirmeye devam edeceğiz.

Aslında buna başladık, gelişmeye de devam ettireceğiz. Biz sosyal yardımlar yalnızca insanların karnını doyurmak, insanların yoksulluğunu gidermek için değil de bir anlamda yoksulluk sınırına düşmemek için kaldıraç gibi kullanacağız.”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık bu konuya dair yaptığı açıklamanın devamı ise şu şekilde;

VATANDAŞLIK MAAŞI KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? VATANDAŞLIK MAAŞININ ŞARTLARI NELERDİR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın konu hakkında yaptığı açıklamalar ise şu şekildedir;

"Vatandaşlık maaşının kriterlerin önemli bir kısmı mevcut. Bütüncül olan sosyal yardım sistemimiz BM ölçeğinde de iyi uygulama örneklerinden biri olarak görülmektedir. 28 kurum ve kuruluşun verilerinin doğrudan bağlayarak, herhangi bir vatandaşımız 'Ben sosyal yardımlardan faydalanmak istiyorum' diye müracaat edildiği zaman;

“Hanede kaç kişi bulunmaktadır? Engelli bulunuyor mu bulunmuyor mu, yaşlı var mı yok mu? Çocuk var mı yok mu? Geliri olan kaç kişi vardır?” bütün bunları ölçtüğümüz bir sistem bulunmaktadır. Farklı durumları tespit edilmesinde de hanelere gidiliyor ve ziyaret ediliyor, hem teknik anlamda vatandaşın gelir düzeyini tespit edilmektedir. Aynı aile içinde birkaç kişi bu maaştan yararlanabilecek. Yapılan bu sosyal yardımlar hane temellidir."

VATANDAŞLIK MAAŞI NE ZAMAN VERİLECEK?

Bakan Yanık, "Aile Destek Programı'ndan edinilen tecrübeler ile önümüzdeki süreçte de bu programı sürdüreceğiz. Programımız koruyucu ve önleyici sosyal yardımı da barındıracak şekilde bir vatandaşlık maaşına dönüştürme çalışmalarımız vardır. Bunu önümüzdeki zaman diliminde tekrar kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön