Sektörel

Vedat Arslan'dan MIPIM 2015 değerlendirmesi!

Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan, hem MIPIM’in gayrimenkul ve emlak yatırım organizasyonları pazarındaki durumunu, hem de Türkiye’nin bu anlamda geldiği noktayı değerlendirdi.

Bugüne kadar birçok kez Mipim’e katıldığını belirten Arslan; “2008 yılında yaşanan kriz sonrasında toparlanma emareleri göstermeye çalışsa da, halen daha eski ihtişamlı yıllarına gelebilmiş değil. Ancak buna rağmen Mipim, dünya üzerinde gayrimenkul alanındaki en önemli 2 organizasyondan birisi konumunda. Fuara katılacak kişi ve/veya firmaların bilmesi gereken en önemli konu ise; burası bir B2B networking ortamıdır. Burada, perakende konut satışı olmaz! Diğer bir önemli konu ise, önceden toplantı organizasyonu yapmayan kişiler, fuara sadece stand gezmeye gelmiş demektir. Dolayısıyla, önceden hazırlık yapılmadan katılım sağlanacak bir fuar değil. Gayrimenkul alanında dünyanın en büyük firmalarının en üst düzey yönetimleri ile doğrudan ilişki geliştirmek için en az 1 ay öncesinden başlayacak şekilde toplantı organizasyonları yapmak gerektiğini unutmamak gerekir” dedi. 

Fuarı katılımcı profili açısından değerlendiren Arslan; “Aslında gayrimenkul aracılığı, hukuki ve finansal danışmanlık firmaları ile mimari/teknik hizmet firmaları gibi servis sağlayıcılarının önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte, şehirler ve bu şehirlerin bünyesinde katılan servis firmaları da önemli yer kaplıyor. Bu yıl, fuara katılan servis sağlayıcı firma sayısı 3.000 civarında iken,  yatırımcı firma sayısı yaklaşık 2.000 adet. Ancak bunun da %25’i gayrimenkul yönetim şirketi konumunda yani aynı zamanda bir servis sağlayıcı. Tabii diğer taraftan da, gayrimenkul aracılığı yapan servis sağlayıcı firmalar da, aslında kendi faaliyet bölgelerindeki pek çok yatırımcı veya geliştiriciyi temsil ediyor etmektedir. Yatırımcıların %90’ını Avrupa, %5’i Amerika, kalanı ise Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinin toplamından oluşuyor. Diğer bir yoğunluğu olan Geliştirici firmalar da, katılımcı sırasında yaklaşık 1200 firma sayısıyla 3. en önemli grubu oluşturuyor. Ancak geliştirici firmaların da ağırlığının yine yaklaşık %90 ile Avrupa ülkelerinde”  olduğunu belirtti. 


Şehirlerin kendisini doğru bir şekilde pazarlaması önemli

MIPIM 2015’e İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Balıkesir ve Sakarya şehirlerinin yanı sıra Beyoğlu Belediyesi gibi pek çok il ve ilçe ile katılmamızı çok önemli bulduğunu ifade eden Arslan; “Açıkçası bu denli büyük bir katılım, bugüne kadar yapılmış en doğru hareket. Üstelik Türkiye’den katılan şehirlerin standları, bu yıl ilk defa nispeten görünür ve doğru noktalarda yer alıyor. Bu da bizim açımızdan bir iyileşme göstergesidir. Mipim’e bakıldığında Londra, Paris, Moskova, St.Petersburg, Münih, Köln vb. pek çok şehir kendi standları, hatta çadırları ile katılıyorlardı. Mipim’e ülke bazında katılan belki de tek stand Türkiye idi ama aslında biz de Türkiye başlığı altında %90 oranında İstanbul ile katılıyorduk. Şehirlerin kendisini doğru bir şekilde pazarlaması açısından doğru buluyorum. Geçmişe bakıldığında, Avrupa ülkeleri haricinde Mipim’e en büyük katılım ve sponsorluk desteği Rusya tarafından sağlanıyordu. Özellikle, 2008 krizi öncesinde Mipim’de çok büyük bir Rusya hakimiyeti vardı ve 2013’e kadar Türkiye’nin katılım sayısı ortalama 80-100 kişi civarında idi. Ancak, 2013 yılında Türkiye "Onur Ülke" seçilerek hem açılış gecesi’nin sponsorluğunu üstlendi, hem de katılımcı sayısını bir anda 600’ler seviyesine çıkardı. Geçtiğimiz yıl da bu sayı 500 kişi civarında iken, bu sene 600’ün üzerine çıktı. Dolayısıyla, hem sunulan sponsorluk imkanı, hem fuardaki ağırlığını stand alanı ve kişi sayısı bakımından artırması Türkiye’yi otomatik olarak Mipim’in gözünde önemli bir konuma getirmiştir” şeklinde konuştu.