Vedat Mavuzer: Gayrimenkul sektörünün en önemli sorunu şeffaflık!
Sektörü analiz eden Vedat Mavuzer maliyetler arttı yükümlülüğü yerine getiremeyen silinir dedi. Türkiye'de gayrimenkul sektörünün en önemli sorunu şeffaflık. Sektördeki olumsuzlukları hükümet ve belediyeler çözmede yetersiz kalıyor...
322 dairelik Blue Residence'ın yüzde 90'ının satıldığını, alanların yüzde 65'inin yabancı olduğunu belirten Vedat Mavuzer, "Projemize en fazla Suudi Arabistan, Kuveyt, Mısır ve Lübnan'dan ilgi oldu. Ayrıca 2 İngiliz ve 2 de İskoçlu da bizden ev aldı" dedi.
İnşaatta yaprak dökümü sürecek Sektörü analiz eden Mavuzer, "Maliyetler arttı Yükümlülüğü yerine getiremeyen silinir'' dedi. Türkiye'de gayrimenkul sektörünün en önemli sorunu şeffaflık. Sektördeki olumsuzlukları hükümet ve belediyeler çözmede yetersiz kalıyor ve olayların sürekli gerisinde kalıyor. Esenyurt, Fikirtepe bu olumsuzlukların en önemlileri arasmda. Diğer taraftan parasını müteahhitlere kaptıran belki binlerce kişinin mağduriyetine çare bulunamıyor.
Sistem mağdur üretiyor Sektörü, İstanbul Beylikdüzü'nde Blue Residence, Bursa'da Garden Life projelerini yapan Enyap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Mavuzer ile konuştuk.
Mavuzer, "Eskiden satıp yapılıyordu.
Şimdi bu giderek zorlaşıyor. İş yap-sata döndü. Büyük montanlı bu iflas ertelemeler sektörü hem yurt içinde hem de yurt dışmda oldukça sarsü" dedi.
Söz konusu müteahhitlerin en büyük çıkmazının yükümlülüklerini iyi yönetememesi olduğunu vurgulayan Mavuzer, şu açıklamalarda bulundu: "Projeye başlıyorlar. Medya ve tanıtım bedeline ayırdıkları maliyete baktığınızda korkuYaptırımlar çok daha ağırlaştırılmalıdır! VEDAT Mavuzer, yeni imar kanun tasarısında, 'dolandırıcılık' olarak adlandırılacak olayların önlenmesinin şart olduğunun altını çizdi. Mavuzer, "İnsanların hakları korunamıyor. Çok ağır yaptırımlar getirilmeli. Son günlerde konut sigortası sistemi konuşuluyor. Sigorta poliçesiyle bu soruna ne kadar çare bulunur, bilemiyorum ama hiç değilse çözüm yönünde bir adım atılmış olur" dedi.
yorsunuz. Bu para projeyi çok rahatlıkla bitirebilecek bir miktar. Sermaye projeye değil, tanıtıma harcanıyor. Daha sonra nakit ihtiyacı dolayısıyla alman senetler 3'üncü şahıslara ciro ediliyor. Sistem çöktüğünde binlerce insan aldıkları evlerine kavuşamıyor. Bir de boşuna senet ödüyorlar. Şu anda denetime acil ihtiyacı olan bu sistem binlerce mağdur üretiyor. Açılan davalar da çare olmuyor, çünkü yıllarca sürüyor. Avukatı kuvvetli olan kazanıyor. Olan tüketiciye oluyor." Yeni iflaslar yolda Denetimle sektörün bir miktar daha disiplin altına alınabileceğini dile getiren Mavuzer, şöyle devam etti: "İnşaat sektöründe hem denetimsiz çalışVedat Mavuzer ma' hem de gelecek yeni düzenlemeler dolayısıyla yaprak dökümü, yani iflaslar görülecek. Bu süreç sektörden ayrık otlar temizleninceye kadar devam edecek.
Şimdi faiz ve dövizin yüksel? mesiyle maliyetler de arttı. Bu birçok proje yapanı zorlayacak ve sağlam ve doğru iş yapanlar kalacak. Çünkü yabana gayrimenkul alıcısını, yabana yatırımcıyı bile mağdur eden ve Türkiye'nin itibarını lekeleyen bu sistem düzene sokulmalı." Yapı ruhsatı olmayan yerden ev almayın! TÜRKİYE'de mevcut durumun konutzede üretmeye müsait olduğunu belirten Enyap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Mavuzer, tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu: "Müteahhide parayı vermeden, firmanın geçmişi iyice araştırılmalı. Ev alacağı projenin durumu bilirkişiler tarafından kontrol ettirilmeli. Hiç değilse inşaatın gidişatına bakılmalı. Müteahhide yapı ruhsatı sorulmalı.
Sedat Yılmaz/Sözcü Gazetesi