Vefa hakkı nasıl kullanılır?
Geri alım hakkı olarak da ifade edilen vefa hakkı, satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkı olarak ifade ediliyor. Peki vefa hakkı nasıl kullanılır?
Vefa hakkı nasıl kullanılır?
Vefa hakkı, geri alım hakkı olarak ifade ediliyor. Vefa hakkı ile bir malı satan satıcı, sattığı gayrimenkulü satın alan kimseden geri alma hakkına sahip oluyor.
Bir diğer ifade ile, geri alım hakkı satanın, sattığı taşınmaz malı müşteriden geri satın alma hakkını saklı tutmasıdır. Geri alım hakkı satış işlemi sırasında ya da satış işleminden sonra noterden düzenlenen sözleşme ile en çok 10 yıl için tesis edilebiliyor.
Noterce düzenlenmiş sözleşmenin tapuya ibrazı halinde malikin, sözleşmede yetki verilmişse geri alım hakkı lehdarının talebi ile tapu kütüğüne şerh ediliyor. Vefa hakkı, yeni malikin taşınmaz mal üzerindeki haklarını ve tasarruf yetkilerini kullanmasına engel değildir.
İstenen belgeler:
1. Noter tasdikli sözleşme
2. Talepte bulunan veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.
3. Taşınmaz malı niteliği bina ise Deprem Sigortası aranır.
Vefa hakkı mali yönü:
Tesisinde;
1. Satış anında resmi senet düzenlenmek üzere tesis ediliyorsa işlem için harç tahsil edileceğinden ayrıca bu hakkın tesisi için harç alınmaz.
2. Geri alım hakkının tapu siciline şerhi için düzenlenecek resmi senet nedeniyle, geri alım hakkının kullanılmasında ödenecek bedel üzerinden bu hakları edinenlerden Binde 7.5 oranında damga resmi tahsil edilir.
3. Ayrıca noterden düzenlenmişse, hakkı iktisap edenden binde 5.94 oranında tapu harcı tahsil edilir.
4. Döner sermaye İşletmesince belirlenen oranda ücret
Terkininde ;
1. Süreli Geri alım haklarında sürenin dolması halinde veya sicile şerhinden itibaren 10 yıl geçmesi halinde malikin talebi ile ya da hak sahibin zaman söz konusu olmaksızın her durumdaki talebi ile, maktu terkin harcı tahsil edilir.
2. Geri alım hakkının kullanılmasıyla malik adına tescilde ve kamulaştırma veya mahkeme kararı gereği terkinde ayrıca terkin harcı alınmaz.