29 / 04 / 2024

Ven Ciabao İstanbul'a hayran kaldı!

Ven Ciabao İstanbul'a hayran kaldı!

Tarihi ve turistik mekanları gezerek Boğaz'da tekne turuna çıkan Çin Başbakanı Ciabao, İstanbul'a hayran kaldığını ve ülkesinde tanıtımını yapacağını söyledi



Türkiye ziyaretinin ilk gününde tarihi anlaşmalara imza atan Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao, ziyaretinin İstanbul ayağına kültür gezileriyle başladı. Konuk Başbakan, dün saat 08.00 sıralarında Ayasofya Müzesi'ni ve Sultanahmet Camii'ni ziyaret etti. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın eşlik ettiği Ven'i, camiye gelişinde Sultanahmet Camisi imamı Hasan Kara karşıladı. Camiye girişte ayakkabılarını çıkaran Ven, kendisi için hazırlanan terlikleri ise giymedi. Konuk Başbakan daha sonra Ayasofya Müzesi'ne geçti. Burada Ven'e, Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun müzeyle ilgili bilgi verdi. Çin Başbakanı Ciabao, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve kültür dünyasının önemli isimleriyle bir araya geldi. Konuk Başbakan, Günay'a, "Bildiğimi kadarıyla Topkapı Sarayı'ndaki Çin porselenlerinin sayısı 10 binden fazla" dedi. Günay ise, "Belki Çin'de olandan daha fazla. Bunları özenle koruyoruz ve dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz" diye karşılık verdi. Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da, "Doğrudur, sayıları 10 bini geçiyor" diye konuştu.

1 MİLYON ÇİNLİ GELSİN
Bakan Ertuğrul Günay'a İstanbul'u çok beğendiğini ifade eden Ven Ciabao, "Avrupa'da oturduk, karşımızda Asya vardı. İstanbul çok değerli bir yer. Çin'e döndükten sonra sizin için tanıtım yapacağım" dedi. Bakan Günay ise Çin'den 1 milyon turist beklediğimizi ifade etti.

MÜTEAHHİTLER BİRLİKTE İŞ ÜRETECEK
Çin Başbakanı Ven Ciabao ile Conrad Otel'de biraraya gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Çin dünyanın müteahhitlik sektöründe birincisi, biz de ikincisiyiz. Bu çerçevede her iki ülkenin müteahhitleri olarak üçüncü ülkelerde iş yapma konusunda mutabakat zabtımızı imzalamış olduk. Biz meslektaşım ile çalışmaya başladık. Ben de Hong Kong'a gideceğim" dedi. Çin ile Türkiye arasında yeni bir altın sayfa açıldığını söyleyen Çağlayan, Çinli firmaların üçüncü köprü yapımı ile ilgilendiklerini belirterek şunları söyledi: "3. Boğaz Köprüsü ile ilgili yakın süreçte detaylar ortaya çıktığı zaman Çinli firmalar bakanlıklarımız vasıtasıyla bunları inceleyecek. Kendileri bunun finansmanıyla birlikte yapımını istiyorlar." Türkiye ile Çin arasında kalkınma için ortak araştırma zaptı imzalandığını belirten Çağlayan, bu sayede Çin firmalarının Türkiye'de daha fazla yatırım yapmasının sağlanacağını ifade etti.
Takvim


Geri Dön