28 / 04 / 2024

Veraset ilamı gerekli mi?

Veraset ilamı gerekli mi?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye deniyor. Peki, miras paylaşımı için veraset ilamı gerekli mi?



Veraset ilamı gerekli mi?

Veraset ilamı, bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye deniyor.


Veraset ilamı çıkarmak için bir sınırlama olmamakla birlikte, Türkiye'nin her yerindeki mahkemeler başvuru için yetkili oluyor.Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor. 


Söz konusu ilam noterden de çıkarılabiliyor. Peki, miras paylaşımı için veraset ilamı gerekli mi?


Mirasçılar, veraset ilamı ile kimin mirasçı olup, kimin olmadığını; mirasçılık oranlarını görebiliyor. Bu nedenle bir mirasçı tarafından bu belgenin alınması gerekiyor.


Mirasın reddi davasında yetkili mahkeme mirasbırakanın en son ikamet ettiği yer Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.


Miras, üç ay içinde reddedilebiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlıyor.


Veraset ilamı ne kadar sürede alınmalı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön