28 / 04 / 2024

Veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?

Veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?

Bir kimsenin ölümden sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin mirasçıları tarafından kabul edilmesi sonucunda öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?



Veraset intikal vergisi beyannamesinde neler olması gerekir?

Veraset ve İntikal Vergisi Yasası'nın birinci maddesi gereğince  "Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız (karşılıksız) bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi tutuluyor. 


Kişi miras, vasiyet, vb. sebeplerle servete sahip olduğunda veraset ve intikal vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Mirasçıların, kendilerine intikal eden emlakla ilgili olarak işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Veraset belgesi alınabilmesi için mahkemeye başvuru yapılması gerekiyor. 


Mirasçı olduğunu kanıtlayan kişi, vergi ödemelerinden önce beyanname vermesi gerekiyor.  Peki,  veraset intikal vergisi beyannamesinde olması gerekenler neler?


İntikale konu olan tüm mal varlığı haricinde vefat eden kişiye ve varislere ait T.C. kimlik numaraları ya da vergi kimlik numaraları, doğum tarihleri, varislerin adresleri yazılması gerekiyor ve her varis tarafından imzalanması isteniyor. 


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi formu örneği!

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön