29 / 12 / 2024

Veraset ve intikal işlemleri!

Veraset ve intikal işlemleri!

Veraset ve intikal işlemleri için öncelikle vefat durumundan sonra mirasçıların mahkeme veya notere başvuruda bulunarak veraset ilamı almaları gerekiyor. Alınan veraset ilamı ile ölen kişinin sahip olduğu varlıkların kime kaldığı belli ediliyor...




Veraset ve intikal işlemleri!


Veraset ve intikal işlemleri için öncelik olarak vefat eden kişinin yakınları tarafından veraset ilamı alınması gerekiyor. Alınacak olan veraset ilamı için Sulh Hukuk Mahkemeleri veya notere başvuruda bulunuluyor. Veraset ilamı, vefat eden kişinin sahip olduğu mallarının mirasçılarından hangisine hangi oranda kaldığını belli ediyor.


Veraset ve intikal işlemlerinde vefat eden kişinin yüklü borcu bulunuyorsa mirasçıları mirası kabul etmeme hakkına da sahip oluyor. Bu durumda ödenmesi gereken borç için mirası reddeden mirasçılara gidilemiyor. Ancak mirası reddetme işleminin vefat durumundan sonra 3 ay içerisinde yapılması gerekiyor. Eğer miras red işlemi yapılmamışsa otomatik olarak kişi mirasçı kabul ediliyor.


Veraset ve intikal işlemleri!

Mirasın intikali gayrimenkulün veraset belgesine göre mirasçılar adına tescilidir. İntikal işlemi, müşterek mülkiyet (hisseli mülkiyet) şeklinde yapılacaksa, bütün mirasçıların bizzat ya da temsilcileri yoluyla işleme katılmaları gerekiyor. Mirasçılardan birinin ya da birkaçının eksik olması halinde ise, intikal işlemi iştirak halinde mülkiyet olarak tescil edilir. Bu durumda hissedarlar paylarından serbestçe tasarruf etme hakkına sahip olamıyorlar. Hissedarlar birbirine paylarını devredebiliyor ancak dışarıdan birine satış yapamıyor. Bir mirasçı da iştirak halinde intikal işlemi yaptırabiliyor ancak iştirak durumunu tek başına ortadan kaldıramıyor.



Veraset ve intikal vergisi beyannamesi cezası!
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi örneği!
Veraset işlemleri!
Veraset tapu işlemleri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön