22 / 11 / 2024
fuzul

Veraset ve intikal işlemleri nasıl yapılır?

Veraset ve intikal işlemleri nasıl yapılır?

Bir kimsenin ölümü sonrasında, gayrimenkullerin kaldığı mirasçılar arasında olduğunuzu düşünelim. Bu durumda izlenmesi gereken yol olan veraset ve intikal işlemleri nasıl yapılır? İşte yanıtı haberimizde...




Veraset ve intikal işlemleri nasıl yapılır?

Veraset ve intikal işlemlerinin yapılabilmesi için öncelikle, Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunarak, veraset ilamının alınması gerekiyor. Veraset ilamında ölen kimsenin sahip olduğu varlıkların kime hangi oranda kaldığı belirtiliyor.


Veraset ilamında belirtilen mirası, mirasçıların kabul etmeme hakkı da bulunuyor. Örneğin, yüklü mal varlığının değil de yüklü bir borcun kaldığını farz edelim. Bu durumda, Medeni Kanununa göre 3 ay içinde reddi miras yapabiliyorsunuz. Red durumunda, ölenin borçlarından sorumlu olmuyorsunuz.


Ancak, 3 ay içinde söz konusu mirasa red yapılmamışsa, miras otomatik olarak kabul edilmiş sayılıyor.


Kalan miras eğer mal varlığı ise, veraset ve intikal vergisinin ödenmesi söz konusu oluyor. Veraset ve intikal vergisi 3 senede her Mayıs ile Kasım ayı olmak üzere 6 eşit taksit halinde ödeniyor.


Veraset ve intikal vergisini ödeyebilmek için ise, gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyeye beyanda bulunulması gerekiyor. Veraset ve intikal vergisi beyannamesi kapsamında veraset ilamı ve varislerin adı, soyadı ve imzasına da yer verilmesi gerekiyor. 



Veraset ve intikal vergisi beyannamesi!
Veraset ve intikal vergisi nereye ödenir? 
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön