29 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi hangi oran üzerinden ödenir?

Veraset ve intikal vergisi hangi oran üzerinden ödenir?

Bir kimsenin vefat etmesi halinde geriye kalan mirasın belli bir tutardan yüksek olması halinde veraset ve intikal vergisi ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi hangi oran üzerinden ödenir?



Veraset ve intikal vergisi hangi oran üzerinden ödenir?

Bir kimsenin vefat etmesi halinde geriye kalan mirasın belli bir tutardan yüksek olması halinde veraset ve intikal vergisi ödeniyor.


Taşınmaz malların veraset veya ivazsız bir şekilde bir kimseden başka bir kimseye iktisap etmesi halinde vergiyi; veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden kimse ödüyor.


Kalan mirastan 161 bin lira istisna oluyor. BU tutarın üstü miraslar için sadece mirasta yüzde 1’den 10’a kadar hibelerde ise yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar vergi ödemesi yapılıyor.


Taşınmazın hibe edilmesi halinde de ödenen veraset ve intikal vergisinde ödemeler, taşınmazın satış değeri üzerinden ödeniyordu.


Ancak Danıştay'ın aldığı son karar ile veraset ve intikal vergisinde ödemelerin taşınmazın emlak vergisine esas olan değerinin üzerinden verilmesi gerektiği belirtildi.


Bu karar ile artık mirasçılar kendilerine kalan mirası, satış tutarı üzerinden değil Emlak Vergisi’ne esas değer üzerinden vergilendirecek.


Danıştay karar verirken Vergi Usul Kanunu’nun 3’üncü maddesine dayanılarak burada gayrimenkullerin Emlak Vergisi’ne esas olan değerle değerleneceğinin yazıldığı belirtti: 


“Olayda davacıya babasından hibe edilen taşınmaza ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi’nin taşınmazın 1997 yılına ilişkin 8960 lira tutarındaki Emlak Vergisi’ne esas tutarı üzerinden beyan edilip ödendiği anlaşıldığından taşınmazın Emlak Vergisi’ne esas değerinin davacı tarafından beyan edilen değerden daha yüksek olduğu yolunda herhangi bir tespit yapılmadan satış değerinin Emlak Vergisi’ne esas değer olduğu kabul edilmek suretiyle tesis edilen işlemde ve bu işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden vergi mahkemesi ısrar kararında hukuki isabet görülmemiştir” 



Veraset ve intikal vergisi nasıl verilir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön