28 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi hangi durumlarda ödenir?

Veraset ve intikal vergisi hangi durumlarda ödenir?

7338 sayılı kanun gereğince, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait malların ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali halinde vergi ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi hangi durumlarda ödenir?



Veraset ve intikal vergisi hangi durumlarda ödenir?

7338 sayılı kanun gereğince, Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya her hangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabidir.


Bu vergi, Türk tabiiyetinde bulunan şahısların ecnebi memleketlerde aynı yollardan iktisabedecekleri mallara da şamildir.


Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetindeki bir şahsın Türkiye hudutları dışında bulunan malını veraset tarikıyle veya sair suretle ivazsız bir tarzda iktisabeden ve Türkiye'de ikametgahı olmıyan ecnebi şahıs bu vergi ile mükellef tutulmuyor. 


Buna göre veraset ve intikal vergisi ödenen durumlar:


- Bir kişinin ölümü üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikal etmesi;


- Malların herhangi bir suretle ivazsız (karşılıksız) bir şekilde bir şahıstan diğer şahsa intikal etmesi.


Veraset ve intikal vergisi beyannamesi;

- Veraset yoluyla intikallerde ölen kimsenin, ivazsız intikallerde tasarrufu yapan kişinin ikametgâhının, tüzel kişilerde ve diğer teşekküllerde bunların merkezlerinin bulunduğu yerdeki vergi dairesine,

- Muris veya tasarrufu yapan kişinin ikametgâhı yabancı bir ülkede ise bunların Türkiye'deki son ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine,

- Mükellefin yabancı memlekette bulunması halinde beyanname, mükellefin bulunduğu yerdeki Türkiye Konsolosluğuna, veriliyor.


Vergi, Mayıs ve Kasım ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.


9 soruda veraset ve intikal vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön