29 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi her sene ödenir mi?

Veraset ve intikal vergisi her sene ödenir mi?

Veraset ve intikal vergisi, mirasçıların vergisel sorumlulukları arasında yer alıyor. Vergiyi, malın iktisap ettiği şahıs ödüyor. Peki, vergi ne zaman ödenir? Veraset ve intikal vergisi her sene ödenir mi?



Veraset ve intikal vergisi her sene ödenir mi?

Veraset ve intikal vergisi, mirasçıların vergisel sorumlulukları arasında yer alıyor. 7338 sayılı kanun gereğince, Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi oluyor.


Ölüme bağlı tasarrufları halleri ile hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisap durumlarında karşımıza çıkan bu vergiyi, malın iktisap ettiği şahıs ödüyor.


Peki, veraset ve intikal vergisi ne zaman ödenir? Veraset ve intikal vergisi her sene ödenir mi?


Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte,


5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunları ile gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen (Futbol karşılaşmalarına ve at yarışlarına ait müşterek bahisler) yarışma ve çekilişlerdekazananlara ödenen ikramiyelerden kesilen vergiler, 


beyanname verme süresi içinde,beyannamenin verildiği vergi dairesine ödenebileceği gibi, vergi tahsiline yetkilibankaların şubelerine de ödenebilir. Ayrıca, veraset ve intikal vergisinin yurt dışından postahavalesi ile gönderilmesi de mümkün bulunmaktadır.


Örneğin, ölüm 1 Şubat 2014 tarihinde gerçekleşmiş ve mükellef Nisan ayında beyanda bulunmuşsa ödemeleri Mayıs ve Kasım aylarında olacaktır. Eğer mükellef Mayıs ayı içinde beyanda bulunması halinde ise taksitler Kasım ayında başlayacaktır.


Veraset ve intikal vergisinde indirilecek giderler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön