Veraset yolu ile kuru mülkiyetin intikali!
Kuru mülkiyet, intifa hakkından bağımsız olarak kişinin mülkiyet üzerinde sadece satış hakkına sahip olduğu mülkiyettir. Peki veraset yolu ile kuru mülkiyetin intikali ne şekilde gerçekleşiyor?
Kuru mülkiyet, intifa hakkı başkasına ait olmak üzere sahip olunan mülkiyet şekli olarak karşımıza çıkıyor. Kuru mülkiyette o gayrimenkulden yararlanma hakkı kanun gereği veya akit ile başkasına ait kılınıyor. Kuru mülkiyet hakkına sahip olanın bu maldan yararlanması, bu malı kullanması ya da kiralaması söz konusu olmuyor.
Peki veraset yolu ile kuru mülkiyetin intikali nasıl gerçekleşir?
Sağlar arasında ivazsız bir şekilde vukubulan intikaller hariç olmak üzere kuru mülkiyet halinde intikal eden mallar (Kuru mülkiyet halinde kaldığı müddetçe) veraset ve intikal vergisinden müstesnadır.Kuru mülkiyetin sağlar arasında karşılıksız bir surette devri veraset ve intikal vergisine tabidir. Ancak, bu mülkiyetin veraset yoluyla intikali veraset ve intikal vergisinden istisna tutuluyor.
Bunu bir örnekle açıklayalım; diyelim ki bir gayrimenkulün intifa hakkı sahibi (B) ve kuru mülkiyet sahibi de (C)’dir. İntifa hakkı sahibi (B)’nin vefatı nedeniyle üzerinde bulunan intifa hakkı (C)’deki kuru mülkiyet ile birleşerek tam mülkiyete dönüşüyor.
Bu örneğimizdeki, intifa hakkının veraset yolu ile intikalinde vergilendirme işlemlerinin mirastan ayrı yapılması gerekmektedir. Verginin mükellefi ise intifa hakkı kendisine intikal eden kuru mülkiyet sahibinin olacağı açıktır. Kuru mülkiyet sahibinin kanuni ya da mansup mirasçı veya tamamen farklı bir kişi olmasının vergilendirme bakımından herhangi bir önemi bulunmuyor.
Bu açıklamalar çerçevesinde, (B)’nin ölümü üzerine sahibi bulunduğu intifa hakkının ilgili olduğu gayrimenkulün kuru mülkiyet sahibi olan (C)’ye intikali, ivazsız bir intikal olup, bu intikal nedeniyle veraset ve intikal vergisinin aranılması gerekiyor.
İntifa hakkının kullandırılması!
İntifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com