29 / 04 / 2024

Vergi artışı sonrası market fiyatlarına peş peşe zam gelecek!

Vergi artışı sonrası market fiyatlarına peş peşe zam gelecek!

İşlenmemiş gıdadaki KDV'nin yüzde 1'de sabit bırakılmasına rağmen diğer bütün ürünlerdeki vergi oranlarının artırılmasının, perakende gıda fiyatlarında en az yüzde 15 seviyesinde zamma neden olduğu ifade edildi. Peki, vergi artışının ardından market ve pazar fiyatları ne olacak? İşte detaylar...



Yurttaşın devamlı maruz kaldığı kur zamlarına temmuz başından beri bir de vergi oranlarındaki artışlar ilave edilince tüm ürünlerde adeta yeni bir zam yağmuru başladı.

İşlenmiş gıda ürünlerinden alınan yüzde 8 seviyesindeki Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 10’a yükseltilirken, işlenmemiş temel gıda ürünlerinden alınan KDV yüzde 1 seviyesinde sabit bırakılmıştı.

sozcu.com’un haberine göre, bir yandan diğer tüm ürünler üzerinden alınan vergilerin yükselmesi ve bir yandan da döviz kurundaki yeni rekor seviyeler yüzünden artan maliyetler, perakende gıda fiyatlarını yükseltmeye başladı.

Vergi artışı sonrası market fiyatlarına peş peşe zam gelecek!

Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, son gelişmelerin bütün perakende ürünler ile beraber KDV’si yüzde 1 seviyesinde olan gıda ürünlerinin fiyatlarında da yüzde 15-17 bandında yukarı yönlü bir baskı meydana getirdiğini ve bugünden itibaren yeni fiyat listelerinin yurttaşa yansıtılmaya başlanacağını ifade etti.

Buna bir de akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) zamlarının ardından litrede 6-7 TL birden zamlanan benzin ve motorinin maliyetlerde yarattığı zamlar ilave edilecek.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, motorinin litresinin 26 TL’den 33 TL seviyesine kadar artmasının, bu hafta itibarıyla yaş sebze ve meyve ile kuru gıda fiyatlarında en az yüzde 20 seviyesinde zamma neden olacağına işaret etti.

Peki, sebze ve meyve fiyatlarında durum ne olacak?


Geri Dön