Vergi

Vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıklar kapatıldı! 

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın taşra teşkilatı defterdarlıklar ile Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) taşra teşkilatı vergi dairesi başkanlıkları tek çatı altında toplandığı açıklandı.

Vergi dairesi başkanlıkları ve defterdarlıkların kapatılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bugün yürürlüğe girdi. Bu kararname ile mevcut defterdarlıklar kapatılırken vergi dairesi başkanlıklarının unvanı "defterdarlık" oldu ve illerde yeni kurulanlar Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlanmış oldu.

Konu ile ilgili temmuz ayı başında Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" bugünden itibaren yürürlüğe girdiği belirtildi. 

Düzenleme ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf düzenlemeleri kapsamında defterdarlıkların ve vergi dairesi başkanlıklarının birleştirileceğine ilişkin açıkladığı adım uygulamaya alındı.

HİZMETLER ARTIK GİB'E BAĞLI OLACAK

Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkilatında sunulan hizmetler, GİB'e bağlı olarak kurulan defterdarlıklar bünyesinde yerine getirileceği kaydedildi. 

Defterdarlıkların görev ve fonksiyonlarında meydana gelen azalış ve taşrada sunulan hizmetlerin ağırlıklı olarak vergi hizmetlerinden oluşması dikkate alınarak yeni defterdarlık GİB'e bağlı olarak kurulduğu ifade edildi. 

29 ilde bulunan vergi dairesi başkanlıkları defterdarlığa dönüştürülürken bulundukları ilin ismini aldı. Vergi dairesi başkanları, defterdar unvanına sahip oldu. Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan 52 ilde defterdarlık kuruldu. Böylece GİB ülke genelinde tek tip örgüt yapısına kavuştu.

Düzenleme ile beraber Bakanlık taşra teşkilatında bulunan Muhasebat ve Muhakemat birimlerinin görevleri aynen korunarak doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığına tabi defterdara bağlı çalışması sağlandı. Öte yandan ise, İstanbul'da bulunan ve vergi dairesi fonksiyonlarına sahip Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı da kaldırıldığı kaydedildi. 

Türkiye'nin vergi rekortmenleri belli oldu

Gürsel Tekin: Boş konut sorunu insanların belini büküyor, vergi getirilsin!

Esnaf isyanda! Depremzedelerin mücbir sebep hali 31 Ağustos 2024'te sona erecek! 

Kira vergisi kaçıran ev sahiplerinin yüzde 86’sı hala beyanname vermedi!