29 / 04 / 2024

Vergi dönemi 1 hafta sonra başlıyor!

Vergi dönemi 1 hafta sonra başlıyor!

Evi ve işyeri kirada olanların 2018’de elde ettikleri kira geliri için beyanname verme dönemi 1 hafta sonra başlıyor. 



Gayrimenkul sahiplerinin sene içerisinde ödemeleri gereken bazı vergiler bulunuyor. Hangi verginin hangi tarihler içerisinde ödenmesi gerektiğini Gelir İdaresi Başkanlığı açıklıyor.

Evi ve iş yeri olup da kiraya verenler için kritik tarih 1 Mart. 1-25 Mart arasında vergi beyannamesi verilecek. Peki, 2019'da hangi vergi ne zaman ödenecek? Kimler hangi vergiyi ödeyecek? Kimler hangi vergiden muaf olacak?

Kimler beyanname verecek?

Aralık 2018 itibarıyla kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olanların sayısı 2 milyona ulaştı. Kira gelirleri için istisna tutarı 4400 lira olarak belirlendi. Aylık 4400 liranın (ayda 367 liranın) altındaki kira geliri için beyanname verilmeyecek. İşyerleri için ise yıllık kazancı 34 bin liranın altı için beyanname verilmeyecek. Kendisine miras kalan mirasçılar ise miras vergisi ödeyecek.

Kimler hangi vergiyi ödemeyecek?

1- Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirtilen muafiyet koşullarını taşıyan kimseler emlak vergisi ödemeyecekler. (Brüt 200 metrekareden küçük tek evi olan işsizler, gaziler, emekliler, ev hanımları, şehitlerin dul ve yetimleri).
2- Arsa ve arazi sahipleri, konut ve iş yeri kirada olan mal sahipleri ile gayrimenkulü boş olan kimseler çevre temizlik vergisinden muaf tutulacak.
3- Gayrimenkulünü kiraya vererek istisna sınırından düşük gelir elde edenler kira gelir vergisi ödemeyecek.
4- 5 sene önce edinilen gayrimenkulün 2018'de satılarak istisna sınırından düşük gelir edinenler değer artış kazancı vergisinden muaf tutulacak.

Emlak vergisi ilk taksit ödemesi 1 Mart'ta başlıyor. Nisan ve Mayıs aylarında da devam ediyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.

Çevre temizlik vergisi 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenecek. Çevre temizlik vergisi 2. taksit ödemesi ise Kasım ayında yapılıyor.

Kira gelir vergisi 1. taksiti Mart ayında ödenirken, 2. taksiti Temmuz ayında ödenecek.

Değer artış kazancı vergisi 1. taksiti Mart ayında, 2. taksiti Temmuz ayında yapılacak.

Miras vergisi 1. taksiti Mayıs ayında ödenirken, 2. taksiti ise Kasım ayında ödenecek. 

Vergi cezalı ve faiziyle alınıyor

Kira gelirini beyan etmeyenlerden, ödemedikleri vergi, cezalı ve faiziyle alınıyor. Beyanda bulunmayanlar ayrıca 4400 liralık konut kira geliri istisnasından yararlanamıyor.

Birden fazla kira geliri varsa

4400 liralık istisna tutarı, birden fazla mesken kirası elde edenler için kira gelirleri toplamına bir defa uygulanıyor. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması durumunda bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanılabiliyor.

Ev sahipleri dikkat! Vergi mükellefi olabilirsiniz!

Mirasçılar dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!

2019 emlak vergisi 1. taksit ödemesi!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön