27 / 04 / 2024

2019 emlak vergisi 1. taksit ödemesi!

2019 emlak vergisi 1. taksit ödemesi!

Bu yıl ödenecek emlak vergisinin 1. taksit ödeme dönemi yaklaşıyor. Vergi mükelleflerinin aklında bir sürü soru işareti bulunuyor. Peki, emlak vergisini kim öder? Emlak vergisi taksitleri ne zaman ödenir? Emlak vergisi ne kadar ödenecek?



Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin sahiplerinden yıllık olarak ödenmesi istenen vergi çeşidine emlak vergisi deniyor. Emlak vergisi tutarı konut, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlar kullanılarak hesaplanıyor.

1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi zorunlu olarak belirtiliyor. Emlak vergisi ödeme dönemi yaklaşıyor. 

2019 emlak vergisi 1. taksit ödemesi

Bu senenin vergi mükellefi, gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile birlikte geçtiğimiz sene gayrimenkul satın alanlar oluyor. 2019 emlak vergisi 1. taksit ödemesi 1 Mart'ta başlayacak 31 Mayıs'ta sona erecek. 

Verginin ikinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 oranı üzerinden hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 oranında tahsil ediliyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şöyle açıklandı; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergisi binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergisi binde 3 oranı ile hesaplanıyor.

Emlak vergisi ödeme zamanı 2019!

Öznur YASLI İKİER/ Emlakkulisi.com


Geri Dön