30 / 04 / 2024

Vergi tevkifatında uyulacak esaslar!

Vergi tevkifatında uyulacak esaslar!

Vergi tevkifatı, kira stopajı olarak da biliniyor. Kira stopajı vergi ödemelerinde, ödenecek tutar elde edilen brüt kira geliri üzerinden hesaplanıyor. Vergi tevkifatında uyulacak esaslar haberimizde yer alıyor...



Vergi tevkifatında uyulacak esaslar!

Bir gayrimenkulün iş yeri amaçlı olarak kiraya verilmesinden elde edilen gelirden, devlete vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Söz konusu vergi, "vergi tevkifatı" veya "kira stopajı" olarak ifade ediliyor.


Gelir Vergisi Kanununa göre vergi tevkifatında uyulması gereken bazı noktalar bulunuyor. Söz konusu vergi tevkifatında uyulacak esaslar Gelir Vergisi Kanunu madde 96 'da şu şekilde sıralanıyor;


Vergi tevkifatında uyulacak esaslar:

Madde 96 – 

(Değişik birinci fıkra: 31/12/1982 - 2772/11 md.) Vergi tevkifatı, 94 üncü madde kapsamına giren nakten veya hesaben yapılan ödemelere uygulanır. Bu maddede geçen hesaben ödeme deyimi, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade eder.


(Değişik: 24/12/1980 - 2361/66 md.) Vergi tevkifatı, ücretler dışında kalan ödemelerde gayrisafi tutarlar üzerinden yapılır. Kesilmesi gereken verginin ödemeyi yapan tarafından üstlenilmesi halinde bu vergi, bilfiil ödenen miktar ile ödemeyi yapanın yüklendiği verginin toplamı üzerinden hesaplanır.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön