28 / 04 / 2024

Vergi yükü yüzde 71,5 oranında artış gösterdi!

Vergi yükü yüzde 71,5 oranında artış gösterdi!

İlk altı ayda 1,6 trilyon lira olan toplam vergi gelirinin, ikinci yarıda 1,8 trilyonu tüketimden olmak üzere toplam 2,7 trilyon liraya ulaşması öngörülüyor.



Dunya.com yazarı Naki Baki köşe yazısında mükelleflerin vergi yükünü inceledi. İşte o yazı: Kamu mali dengelerini yeniden kurmak için radikal vergi düzenlemelerine gidilirken, mükelleflerin ikinci yarıda ödeyeceği toplam vergi tutarı ilk yarıya göre yüzde 71,5 oranında yükseldi. İlk altı ayda 1,6 trilyon lira olan toplam vergi gelirinin, ikinci yarıda 2,7 trilyon liraya ulaşması bekleniyor. İlk 6 ayda tüketicilerden 1 trilyon liranın üzerinde KDV, ÖTV gibi dolaylı vergi alınırken, 2’nci yarıda bu rakam 1,8 trilyon TL olacak.

Mükellefler ilk yarıda ödedikleri her 100 liralık vergiye karşılık ikinci yarıda yaklaşık 171,5 TL ödeme yapacak. 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile yılın tümünde toplam vergi geliri, 3 trilyon 199,5 milyar lira olarak öngörülmüştü. Ocak-Haziran döneminde 1 trilyon 22,2 milyarı dolaylı, 571,5 milyarı doğrudan toplam 1 trilyon 620,3 milyar lira tahsilat yapıldı.

İKİNCİ YARIDA 1.7 TRİLYON LİRA

Yılın tümü için başlangıçta öngörülen tutara ek 1 trilyon 150,2 milyar liralık daha vergi tahsilatı hedefi var. Böylece toplam vergi geliri hedefi 4 trilyon 350 milyar liraya çıkarıldı. Bu hedefe ulaşmak için 2 trilyon 747,7 milyar lira daha vergi toplanması gerekiyor. Bu da yeni vergilerin yolda olduğunu gösteriyor.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön