29 / 04 / 2024

Gecekondu için de Emlak Vergisi ödenmesi gerekiyor!

 Gecekondu için de Emlak Vergisi ödenmesi gerekiyor!

Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, gecekondular da emlak vergisi öder mi diyen okurunu cevaplıyor. İşte o yazı!



Tapusu olmayan arsa üzerine inşa edilen ve konut olarak kullanılan gecekondu için, Emlak Vergisi ödemek gerekiyor mu? Gerekiyorsa ne gibi bir işlem yapılması lazım? 


Vergilemeye olayların gerçek mahiyeti esastır. Tapusu olmasa da konut olarak kullanılan gecekondu için, Emlak Vergisi ödenmesi gerekiyor. Çünkü Emlak Vergisi Kanunu, Türkiye sınırları içinde bulunan binaların Bina Vergisi’ne tabi olduğunu hüküm altına almış, bina tabirini de yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üstünde sabit inşaatı kapsadığı ve Bina Vergisi’nin mükellefini de binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf edenlerin ödeyeceğini hüküm altına almıştır. Bu düzenlemelere göre; arsa tapusu olmasa da gecekondu sahibinin Emlak Vergisi ödemesi gerekiyor. 


Emlak Vergisi ödemek için bulunduğunuz yerdeki belediyeye Emlak Vergisi bildiriminde bulunmanız yeterli. Konut olarak kullanılan gecekondularda Bina Vergisi’nin oranı, büyükşehir belediye sınırları içinde ‘binde 2’, diğer yörelerde ‘binde l’dir.


Posta


Geri Dön