29 / 04 / 2024

Vergisiz cep telefonlarında son dakika! Mağazalar telefon satışına başladı mı?

Vergisiz cep telefonlarında son dakika! Mağazalar telefon satışına başladı mı?

Vergisiz telefon satışının 1 Kasım 2023 tarihi itibariyle başladığı duyurulmuştu. Peki mağazalar vergisiz telefon satışlarına başladı mı? Vergisiz telefon almak isteyenler dikkat! Vergisiz telefonda son dakika gelişmesi...



Vergisiz telefon satışları, 1 kasım itibariyle başlayacağı açıklanmıştı. Telefon almak için mpazalara giden vatandaşlar elleri boş döndü. Peki vergisiz telefon satışları başladı mı, ne zaman başlayacak? Vergisiz telefonda soan dakika gelişmesi...

VERGİSİZ TELEFON SATIŞLARI BAŞLADI MI?

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaatlerinden olan “Gençlere vergisiz telefon” uygulaması 1 Kasım itibarıyla başladı. Erdoğan, 26 yaşını doldurmamış bir öğrencinin 9 bin 500 TL’lik bir telefonu veya bilgisayarı bu uygulama ile 5 bin TL’ye alabileceğini söylemişti. Mağazalara giden vatandaşlar elleri boş döndü.  Çünkü  bu uygulamaya göre gençler, telefonu veya bilgisayarı normal satış fiyatından satın alıp daha sonra vergi iadesi başvurusu yapacaklar.  Bu iade sürecinin nasıl yapılacağı ise henüz belli olmadı.

Vergisiz cep telefonlarında son dakika! Mağazalar telefon satışına başladı mı?

MAĞAZALARDAN VERGİSİZ TELEFON AÇIKLAMASI!

Uygulamayla ilgili  usul ve esaslar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ile Gençlik ve Spor Bakanlığı çalışmasıyla belirlenip açıklanacak. Mali müşavirler normal şartlarda vergi iadelerinin aylar sürdüğünü belirterek “Teknoloji çağındayız. Gençlere bayiden vergisiz telefon satılabilirdi” dedi.

Düzenlemedeki bu kargaşa vergisiz telefon uygulamasının hayata geçmesini de zorlaştırdı. Uygulamaya ilişkin esasların belirli olmamasından dolayı mağazalar satışa ilişkin bilgi veremedi.

Uygulamanın ilk gününde İstanbul Şişli’de ziyaret ettiğimiz AVM’de hem teknoloji marketleri hem de telefon ve bilgisayar markalarının kendi mağazalarında çalışanlardan aldığımız ortak cevap “Bize herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Şu an uygulama yok” oldu. 

İnternet pazar yerleri konu ile ilgili bilgilendirmeler yayımladı ve e-fatura ile ürünü satın alanların vergi iadesinde talebinde bulunabileceklerini söyledi.

Uygulamayı değerlendiren Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Genel Sekreteri Yahya Arıkan, “Normal şartlarda iade süreci en az birkaç ay sürer. Ben bu uygulamada da ertesi gün bir iade yapılacağını düşünmüyorum. Başvurular büyük ihtimalle internetten yapılır aksi takdirde vergi daireleri bu yükü karşılayamaz zaten” dedi. 

SATIŞLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK!

“Teknoloji çağında böyle bir uygulamaya gerek yoktu” diyen yeminli mali müşavir Bülent Ak ise, “Gençler direkt vergisiz fiyatıyla satın alabilirlerdi. Vergi iadesi en az 1-2 ay sürecektir. Bu alınan ürün bozuk çıkabilir, ürün de iade edilmek istenebilir. Nasıl bir çözüm bulunacak göreceğiz” dedi.

Öğrencilere vergisiz telefon desteği başlıyor! 1 Kasım'da alınabilecek telefonlar
Vergisiz telefon ve bilgisayar satışı resmen başladı: İşte kampanyaya dahil olan ürünler...

Geri Dön