28 / 04 / 2024

Veysel Bakgör: Gayrimenkul sektörü zorlu bir süreçten geçiyor!

Veysel Bakgör: Gayrimenkul sektörü zorlu bir süreçten geçiyor!

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve BAKYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör konut satışları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada gayrimenkul sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi.



Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan konut satış istatistikleri, Ekim 2023 ayında konut piyasasının son durumunu da adeta gözler önüne serdi. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Türkiye genelinde konut satışları Ekim 2023'te bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 8,7 azaldı ve 93 bin 761 şeklinde oldu. Paylaşılan detaylara göre söz konusu bu rakam, konut sektörünün tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrası toparlanma sürecinde karşılaştığı zorlukları ve fırsatları da ortaya koyuyor.

Aktarılan detaylara göre konut satışlarında İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyükşehirlerin payı yine yüksek oldu. Mega kent İstanbul 14 bin 941 konut satışı ve yüzde 15,9 ile en yüksek paya sahip şehir oldu.

Veysel Bakgör: Gayrimenkul sektörü zorlu bir süreçten geçiyor!

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve BAKYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör konut satışları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Başkent Ankara 7 bin 394 konut satışı ve yüzde 7,9 pay ile 2., İzmir de 5 bin 192 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile 3. sırada yer aldı. Açıklanan rakamlara göre bu iller, konut talebinin yoğun olduğu, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmiş, göç alan ve kentsel dönüşümün hızlı olduğu bölgeler şeklinde ön plana çıkıyor." dedi.

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve BAKYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör yaptığı açıklamasında "BAKYAPI olarak biz de kentsel dönüşüm çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu kapsamda son olarak Bursa’da 2 bin 400 konutluk Prestij Koru projesine başladık." dedi.


KREDİ KOŞULLARININ SIKIŞMASIYLA İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ

Açıklamasında konut satışlarının finansman kaynaklarına bakıldığında ipotekli konut satışlarının düşük seviyede kaldığını gördüklerini söyleyen GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Bakgör "Ülkemiz genelinde ipotekli konut satışları 2023 yılının Ekim ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 58,0 azaldı ve göstererek 5 bin 577 şeklinde oldu. Açıklanan rakamlara göre toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 5,9 şeklinde gerçekleşti. Söz konusu bu durum, konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması, bankaların kredi verme koşullarının sıkılaşması, tüketicilerin gelir ve borç ödeme gücünün azalması gibi faktörlerden de kaynaklanıyor.

Ayrıca yabancılara gerçekleştirilen konut satışları da 2023 yılının Ekim ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 52,9 azaldı ve 2 bin 535 oldu. Ekim'de toplam konut satışları içerisinde yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payı yüzde 2,7 şeklinde oldu. Söz konusu bu durum, yabancı konut alıcılarının tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle seyahat kısıtlamaları, vize sorunları, karantina uygulamaları gibi engellerle karşılaştığını, ayrıca TL'nin değer kaybı, enflasyon gibi risklerden etkilendiğini gösteriyor.

Sonuç olarak, 2023 yılının Ekim ayında konut satış istatistikleri, konut sektörünün hem iç hem de dış piyasada karşılaşmış olduğu zorlukları ve fırsatları da ortaya koydu. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Konut sektörünün tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrası toparlanma sürecinde daha fazla canlanması ve büyümesi için, konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi, bankaların kredi verme koşullarının iyileştirilmesi, tüketicilerin gelir ve borç ödeme gücünün artırılması, konut arzının artırılması ve çeşitlendirilmesi, konut fiyatlarının makul seviyelere indirilmesi, yabancı konut alıcılarına seyahat kolaylığı, vize muafiyeti, vatandaşlık hakkı gibi teşvikler verilmesi, TL'nin değerinin korunması, enflasyonun düşürülmesi, siyasi istikrarın sağlanması gibi önlemler alınması gerekli." dedi.

Bu il için yüksek deprem riski uyarısı!

TOKİ'den bir ile daha 304 konutluk yeni proje geliyor!

TOKİ Gaziosmanpaşa projesi için geri sayım başladı! 431 konutluk yeni proje 23 Kasım'da ihaleye çıkıyor!


Geri Dön