22 / 12 / 2024

Veysel Eroğlu: 2-B'ler sanıldığı kadar büyük değil!

Veysel Eroğlu: 2-B'ler sanıldığı kadar büyük değil!

Bayramdan sonra yasal düzenlemesi yapılacak 2-B ile ilgili yol haritasını SABAH'a açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, '(25 milyar dolar geliyor) diyerek yanlış yaptılar. 2-B'ler sanıldığı kadar büyük değil' dedi



Bayramdan sonra yasal düzenlemesi yapılacak 2-B ile ilgili yol haritasını SABAH'a açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, '(25 milyar dolar geliyor) diyerek yanlış yaptılar. 2-B'ler sanıldığı kadar büyük değil' dedi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tartışılan orman vasfını yitirmiş araziler (2- B) gerçeğini ve yol haritasını SABAH'a açıkladı. 2-B arazilerinin satışını içeren kanun tasarısının bayram sonrasında Bakanlar Kurulu'na sunulacağını söyleyen Eroğlu, 'Altyapısı kurulmadan (25 milyar dolar gelecek) diye daha önce yanlış açıklama yapılmış. Bu araziler sanıldığı kadar büyük değil. 350-400 bin hektarlık alan. Satıştan gelecek gelirle 2-B alanlarının 3 katı orman oluşturacağız' dedi. Eroğlu'nun açıklamaları şöyle oldu:

2-B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı hangi aşamada
Bugüne kadar tüm hükümetler, 2-B arazilerine el atmış ancak çözememiş. çünkü 2-B sürecinde altyapı tamamlanmamış. Hak sahipleri ve arazilerin büyüklüğü tespit edilmemiş. Orman Genel Müdürlüğü, Milli Emlak ve Tapu Kadastro birlikte çalışmadan, (25 milyar dolar geliyor) denilerek yanlış yapılmış. 2007'de bakan olunca bürokrat arkadaşları topladım.

2-B arazilerinin satışındaki engeller kalktı mı
şžu kadar orman var diyorlar. Tapu getir diyorsun, yok. Oturduk çalıştık ve 2-B sınırlarını belirledik. Başbakanımız, (Seçim sonrası gündeme getirelim) dedi. Tasarıyı bayramın ardından Bakanlar Kurulu'na getireceğiz. Ekim veya Kasım'da Meclis'e göndermeyi planlıyoruz.

Ne kadar büyüklükte bir alandan bahsediyoruz
2-B'ler orman vasfını kaybetmiş, yerleşim alanı olmuş, sanayi tesisi kurulmuş alanlar. Kamuya ait yerler düşülünce 350-400 bin hektar alan kalıyor. Yıllardan beri yapılaşma var. Parasız şekilde oturuluyor. Satış gelirinden 2-B'lerin 3 katı kadar orman oluşacağız.

Değer tespiti yapıldı mı
Rakamlar afaki. Elimizde bazı taslaklar var ama nihai kararı Bakanlar Kurulu karar vermeli.
Başbakan değişik platformlarda 'Sınırı aşan sularla ilgili önemli gelişmeler olacak' dedi. Yeni strateji mi geliştirildi
Bu, hassas bir konu. Bir süre önce uluslararası bir toplantıda Fırat ve Dicle gündeme getirilmek istendi. Ben itiraz ettim. 'Buna karışmayın, biz kendi aramızda çözeriz' dedim. En kurak anda bile barajları kurutma pahasına Suriye ve Irak'a su verdik. Komşusu açken tok yatan millet değiliz.

Türkiye'nin su zengini olduğu algısı doğru mu
Türkiye su zengini değil ancak su fakiri de değiliz. Problem ülkenin bazı yerlerinde suyun fazla bazı yerlerinde az olması. Bu nedenle suyu dengelemeliyiz. Örneğin 117 yıldır hayal edilen Mavi Tünel projesi ile Karaman ve Konya havzasını kuraklıktan kurtarıyoruz.

DSİ DÖNEMİ
DSİ Genel Müdürü iken yıllardır bitmeyen projeleri tamamladınız. O dönemde sorun neydi
DSİ Genel Müdürü olduğumda baktım, 1500 ihale yapılmış ama kasada para yok. İhale bedeli 52 milyar lira. Ne kadar ödenek var Yıllık 2 milyar lira. Projeleri inceledim yüzde 40-50 keşif artışı da var. Daha temelde proje maliyeti 82 milyar lira. Yani bu bütçe ile projeler 41 yılda bitecek. Müteahhitleri çağırdım, 'Ben işletme müdürü olsam ve sana 41 yılda projeyi bitireceğim desem beni kovarsın' dedim. Öncelikle ihalelerden gereksiz harcamaları çizdim ve 3.3 milyar lira tasarruf ettim. Tamamlanma süresini 41 yıldan 13 yıla çektim.

Ilısu Barajı'nda son durum nedir
Ilısu, Irak'ın girişimi, ABD baskısı ve Almanya etkisi ile istenmiyordu. Her şey tamam olmasına rağmen bazı bahanelerle krediyi durdurdular. Bunun üzerine, 'Biz yapacağız' dedik. şžimdi firma kredileri temin etti ve yıldırım hızı ile inşaata devam ediyor.

İstanbul Boğazı'ndaki tanker trafiği için 'Geceleri uyuyamıyorum' demiştiniz. çalışmalar hangi aşamada
İkinci boğaz gibi alternatif yollarla tanker taşımacılığı bitmeli. Samsun-Ceyhan hattı devreye girmeli. Dünyada petrol, boru hatları ile taşınıyor. Kimsenin, 15 milyon nüfuslu, dünya mirasına mal olmuş İstanbul'u tanker kazaları ile tehdit etmeye hakkı yok. Independenta tankeri patladığında Erenköy'de oturuyordum. Bir kuruş tazminat alınamadı. Böyle saçma şey olur mu Yıllarca enkazı kaldıramadık, canlı hayat bitti.

'Tarkan'dan şarkı istemedim'
HES'lere tepki de var. Hatta pop star Tarkan'a çağrı yaptığınız, şarkı istediğiniz söylendi. Nasıl ikna edeceksiniz
Hidroelektrikler için Tarkan'dan şarkı isteyeceğimi söylemedim. Bir röportajda, 'Tarkan, HES'lerle ilgili şarkı yaparsa ne dersiniz' diye sorulmuştu. Ben de 'Olur' dedim. Döndü dolaştı, 'Bakan Tarkan'dan destek için şarkı istedi' oldu. HES'ler konusunda lafla değil, uygulama ile ikna edeceğiz. Örneğin Solaklı Vadisi'ni (Trabzon) ele aldık. Dereyi ıslah edip, yemyeşil yapacağız. HES'ler enerji arz güvenliği için sigorta. Bazıları, 'çevre tahrip oluyor' diye karşı çıkıyor. Bazıları ise ideolojik, hatta yurtdışı kaynaklı yönlendirmelerle karşı çıkıyor. Cari açıkla boğuşurken yerli enerji kaynaklarını harekete geçirmeliyiz. Türkiye'de elektriğin yüzde 55'i gazdan üretiliyor. Rusya ise doğalgazı bize satıyor, kendi elektriğini hidroelektrikten üretiyor.
Mehmet Nayır/Sabah


Geri Dön