28 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Tüm illeri susuz bırakmamak için çabalıyoruz!

 Veysel Eroğlu: Tüm illeri susuz bırakmamak için çabalıyoruz!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu; "İstanbul'u susuz bırakmamak için sadece İstanbul değil, diğer bütün şehirleri susuz bırakmamak için elimizden gelen bütün gayreti sarfediyoruz" dedi...



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, geçen ay İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın iştirakiyle toplantı yaptıklarını ve alınacak tedbirleri ortaya koyduklarını ifade ederek, "İnşallah Haziran ayı içinde de tekrar bir toplantı yapacağız. İstanbul'u susuz bırakmamak için sadece İstanbul değil, diğer bütün şehirleri susuz bırakmamak için elimizden gelen bütün gayreti sarfediyoruz" dedi.


Eroğlu, Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "3. İstanbul Uluslararası Su Forumu"nun açılış töreninin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. 


Bir soru üzerine, İstanbul'daki barajların doluluk oranının yüzde 28 civarında olduğuna değinen Eroğlu, Melen Suyu ve Istıranca derelerinden İstanbul'a su sevk edildiğini dile getirdi. 


Eroğlu, "Şu anda suyumuzda herhangi bir problem olmaması için elimizden gelen bütün gayreti sarfediyoruz" diye konuştu.


Barajlardaki suyun şu anda kontrol edildiğini belirten Eroğlu, şu bilgileri verdi:


"Kadir Topbaş'ın iştirakiyle geçen ay toplantı yaptık, alınacak tedbirleri ortaya koymuştuk. İnşallah haziran içinde de tekrar bir toplantı yapacağız. İstanbul'u susuz bırakmamak için sadece İstanbul değil, diğer bütün şehirleri susuz bırakmamak için elimizden gelen bütün gayreti sarfediyoruz. Yatırımları zaten yapmıştık, inşallah önümüzdeki cumadan itibaren yağmurlar da geliyor. Su sıkıntısı çektirmemek için azami gayreti sarfediyoruz. Geçmiş dönemler olsaydı İstanbul şimdi çoktan susuz kalacaktı ama onu önledik, önlemeye devam edeceğiz."


Bir soru üzerine vatandaşların tasarruf etmesinde fayda olduğuna işaret eden Eroğlu, şunları söyledi:


"Şu anda dünya nüfusunun üçte biri yani yaklaşık 2 milyar insan yeterli miktarda sağlıklı suya ulaşamıyor. Ama Türkiye'de Allah'a şükür hükümetimiz sayesinde susuzluk diye bir problem kalmadı, son 10 yılda neredeyse susuz köyümüz kalmadı. Su zengini değiliz. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde, bunu herkesin bilmesi lazım. Suyu tasarruflu kullanmak kültürümüzde var. Hatta bu konuda Peygamber Efendimizin bir Hadis-i Şerifi var; 'Bir nehir kenarında olsanız dahi suyu israf etmeyiniz' şeklinde. Dolayısıyla vatandaşımızda bu şuur var. İsraf etmeden suyu kullansınlar, boşa akıtmasınlar."


Bakan Eroğlu, İstanbul'da su sarfiyatının çok arttığına ve kullanımın neredeyse 3 milyon metreküpe yaklaştığına dikkati çekerek, bu yıl ciddi bir kuraklık olduğunu, yüzde 27,5 civarında yağışlarda azalma görüldüğünü söyledi. 


İstanbul'da çok sayıda bulunan havuzlu villalarla ilgili tedbir alınıp alınmayacağına ilişkin soruya Eroğlu, "O konuda İSKİ gerekli tedbirleri alır. İSKİ Genel Müdürlüğü yaptığım dönemde bazılarının kaçak su alıp havuz doldurduğunu tespit ettik, onlara büyük cezalar verdik. Herhalde vatandaşlar bunu düşünecektir diye düşünüyorum. Ne kadar tedbir alınsa da ancak şikayet olduğunda üzerine gidilebiliyor. Bunu, o kişilerin vicdanına bırakıyoruz" karşılığını verdi. 


AA


Geri Dön