02 / 05 / 2024

Veysi Kaynak: Adliyemizi Elbistan'a özgü mimari ile yapacağız!

Veysi Kaynak: Adliyemizi Elbistan'a özgü mimari ile yapacağız!

Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Elbistan Adliye Sarayı’nın ihale aşamasına geldiğini belirterek, Elbistan’ın tarihi ve kültürel yapısına uygun bir mimari proje için düzenleme yaptıklarını, ihalenin ise Nisan ayı içinde yapılacağını düşündüğünü söyle




Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Elbistan Adliye Sarayı’nın ihale aşamasına geldiğini belirterek, Elbistan’ın tarihi ve kültürel yapısına uygun bir mimari proje için düzenleme yaptıklarını, ihalenin ise Nisan ayı içinde yapılacağını düşündüğünü söyledi.


Kahramanmaraş Elbistan’da bir dizi incelemelerde bulunan Kaynak, Elbistan Adliye Sarayı ve Elbistan E Tipi Kapalı ceza İnfaz Kurumu hakkında bilgiler verdi. Kaynak, Elbistan’ın tarihte çok önemli bir yere sahip olduğunu, büyür bir beyliğe başkentlik yaptığını ifade ederek, Adliye Sarayı’nın bu tarihi yapıyla bütünlük kazanması amacıyla proje üzerinde bazı değişikliklere gittiklerini kaydetti.


Kaynak, şunları söyledi:


“Elbistan Adliye Sarayı’nın uygulama projeleri bitti. Elbistan Adliye Sarayını, büyük bir ihtimalle 30 Mart tarihinden sonra ihale edeceğiz. Yani ana mekanlarımız belli. Kaç kattan oluşuyor, kaç mahkeme olacak onların hepsi belli. Aşağı yukarı 12 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak. Elbistan bölgesine ait bir mimari ile dış cepheyi yaptıracağız. Dış cephe ile ilgili çalışma da inşallah bir hafta, 10 güne kadar biter. Seçimden sonra inşallah ihale tarihini belirleriz. Dış cephe konusunda Elbistan’ın ruhunu yansıtan bir yapı olmasını istedim. Elbistan Ulu Caminin dış yüzeyini örnek alacağız. Projenin hazırlanması da uzun süre almayacak. Adliyemizi çok kısa sürede bitiririz inşallah. 2 yıl içerisinde bitirmiş oluruz diye düşünüyorum. Mesela geçen gün Keşan’a gittik, müteahhit söz verdi 2014 yılı bitmeden teslim edecek. Her yerin kendi ihtiyacına göre inşaat tipi belirliyoruz. Başsavcımız ile de oturup konuştuk. Kadromuz ve personelimiz yeterli durumda.”


Elbistan E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda kapasitenin üzerinde hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirten Kaynak, bu konuda çalışma yapacaklarını söyledi.


Ülke genelinde 25-30 kişilik ve eski tip olan 40 civarında cezaevinin kapatıldığını belirten Kaynak, şunları söyledi:


“Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi ile ilgili bir takım çalışmalarımız var. Cezaevinde kapasiteden fazla hükümlü kalıyor. Onun için Türkiye genelinde Elbistan ve Kahramanmaraş dahil olmak üzere kapasite artırımı söz konusu oldu. Türkiye’de toplam 193 bin kişi kapasitesine çıkacağız. Buna karşılıkta küçük ve eski tip cezaevlerini kapatacağız. 20-25 kişilik cezaevlerini kapatacağız. 40 civarında eski tip cezaevlerini kapattık, çok daha fazlasını kapatacağız. Onun yerine daha modern ve daha büyük yerlerde cezaevleri yapılacak. Sebebi şu, Birleşmiş Milletler (BM), işkence ve kötü muameleyle mücadele sözleşmesine tabiyiz. Avrupa Birliği de (AB) cezaevlerinde o standartların sağlanmasını şart koşuyor. Cezaevlerini stabil hale getireceğiz.”



Elbistan'ın Sesi


Geri Dön