11 / 01 / 2025

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi 4. sergisi İstanbul Modern’de açıldı!

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi 4. sergisi İstanbul Modern’de açıldı!

VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin 4. sergisi, 26 Mart’ta İstanbul Modern’de açıldı. Sergi 31 Mayıs’a kadar izlenebilecek.



VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi Sunar: Dikkat! Kaygan Zemin adlı sergi; mimarlık kültürünün ne olduğunu, nasıl yaratıldığını ve bu kültüre dair kabul gören söylemlerin, davranışların dışında neler olduğunu sorguluyor. Bu bakış açısıyla mimarlık kültürüne dair ritüellerin, sembollerin neler olduğunu, mimarlıkta kültürün nasıl yaratıldığını ve yeni var olma biçimlerini ortaya koyuyor.


Küratörlüğünü Yelta Köm’ün üstlendiği sergi, kültür olgusunu mimarlık üzerinden inceleyerek geleceğe dair bir sorgulama ortamı sunuyor. Bunlardan yola çıkarak “Bugünün kültür dünyasında mimarlar nasıl pozisyon alır?” “Mimarlar kültür üretiminin nasıl bir parçası olur?” “Mimarlığa ve mimarlara dair olan bu kapalı hal nasıl aşılır, nasıl çözülebilir?” gibi sorulara yanıt arıyor. Bir kültür peyzajı gibi tasarlanan sergi; tek bir konuya sabitlenmeyen, herkesin rahatça vakit geçirebileceği bir deneyim alanı yaratarak, ziyaretçileri mimarlık kültürü hakkında bir yolculuğa çıkarıyor. Bu alanın bir parçası olarak kurgulanan salon konuşması ve atölye çalışmaları ise sergiyi besleyen unsurlar olarak ortaya çıkıyor.


Sergiyle ilgili konuşan İntema Genel Müdürü Eser Ersoy, “2011 yılında Türk Serbest Mimarlar Derneği ile başlattığımız, VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi farklı platformlar üzerinden 360° bakış yakalamaya çalışan bir proje... VitrA olarak, kendi içinde sürekliliğe sahip olan bir projeyi 4 senedir devam ettirmekten dolayı mutluyuz. Tüm yıla yayılan etkinlikler ve yeni yaklaşımlarla derinlemesine incelediğimiz proje kapsamında, bu sene Yelta Köm ile çalışarak ‘Dikkat! Kaygan Zemin’ sergisini hayata geçirdik. Yaşamın pek çok alanını etkileyen ‘kültür’ konusunu ‘mimarlık’ üzerinden irdeleyen serginin; küratörümüzün genç ve dinamik bakış açısıyla, değindiği konu üzerinde bir sorgulama ortamı sunacağına ve farklı projelere ilham vereceğine inanıyoruz.” dedi.


Serginin küratörü Yelta Köm ise “Sergi; ziyaretçileri mimarlık kültürü hakkında bir yolculuğa çağırıyor. Çeşitli yaklaşımları harmanlayarak arındırmayan, merak uyandıran, tedirgin bir kurguya yaslanan sergi, bir yandan mimarlık kültürünün kanıksanmış inanç ve durumlarını gösterirken, diğer yandan yeni yaklaşımlardan bir seçki sunuyor.” dedi. 


Türk Serbest Mimarlar Derneği adına projenin danışma kurulunda yer alan Yeşim Hatırlı şunları söyledi: “Dernek olarak, VitrA ile Türkiye’deki mimarlık ortamında eksikliği duyulan konuları sektörün ve kamuoyunun gündemine taşımak, tartışmak ve farklı çalışmalar için zemin oluşturmak amacıyla bir araya geldik ve uzun soluklu bir projeye imza attık. Proje, bu kapsamda sınırlı kalmayıp, her yıl konu özelinde, öğrenci atölyeleri ve gezi gibi farklı etkinliklerle zenginleşerek tüm yıla yayılıyor. Profesyonel, akademik ve popüler ortamlarda mimarlık kültürüne katkıda bulunan çokboyutlu projenin, herkes için yol gösterici olmasını diliyorum.” 



Geri Dön